analyse

10 lees- en luistertips voor meer inzicht

©rv

De redactie van De Tijd pikte er voor u 10 niet te missen boeken en podcasts uit.

Boeken

Who can you trust?

©rv

We vertrouwen de kerk niet meer sinds de pedofilieschandalen, de rijken niet meer sinds de Panama Papers, de economen niet meer sinds de financiële crisis en de politici niet meer sinds ze logen over de oorlog in Irak. Maar we stappen wel bij een compleet onbekende in de wagen als hij met Uber rijdt. En we verhuren via Airbnb ons huis aan vreemden. Maar tot waar moeten we robots vertrouwen? In dit boek gaat Rachel Botsman, een auteur die via haar TED-lezingen al 3,5 miljoen mensen bereikte, op zoek naar hoe vertrouwen in elkaar steekt. Hoe we het niet meer geven aan instellingen omdat die nu eenmaal formele autoriteit claimen. Maar hoe we het onder elkaar verdelen.

Vertrouwen, zegt Botsman, is ‘een zelfzekere relatie met het onbekende’. En de technologie en de deeleconomie veranderen alle spelregels over hoe het tot stand komt.

Factfulness

©rv

Voor wie van data houdt, was de arts Hans Rosling een legende. Als geen ander bracht hij statistieken over de grootte van de gezinnen en de levensverwachting tot leven, en becommentarieerde hij ze live alsof het een paardenkoers was. Zijn entertainment diende een levensdoel: uitleggen dat vrijwel iedereen het verkeerd heeft en dat de wereld er veel beter aan toe is dan we doorgaans denken.

Rosling overleed vorig jaar, maar bouwde zijn werk al jaren uit via Gapminder, de organisatie die hij samen met zijn zoon en schoondochter oprichtte. Die hebben het boek waaraan hij bezig was afgewerkt en postuum uitgebracht.

Het legt uit waarom we ons zo vaak vergissen. Instinctmatig volgen we de meerderheid, verwachten we slecht nieuws, merken we trage veranderingen niet op, verwachten we evoluties in rechte lijnen, en laten we ons leiden door angst. Dat vertroebelt ons beeld van hoe de wereld er echt uitziet: niet goed genoeg, maar wel almaar beter.

The Downfall of Money

Hét relaas van de ontwrichtende hyperinflatie van de Weimarrepubliek (1919-1933). Verplichte lectuur voor iedereen die wat te relaxed is over centraal bankiers die leerling-tovenaar spelen. Essentieel om te snappen waarom Duitsers zo kritisch staan tegen een te soepele ECB. En wie denkt dat hyperinflatie niet meer kan: kijk naar Venezuela en zie hoe een tot voor kort welvarende bevolking door een dolgedraaide drukpers in een rotvaart in de armoede belandt.

The Attention Merchants

Verplichte lectuur voor wie zelfs na Cambridge Analytica nog altijd denkt dat Silicon Valley vol zit met altruïstische wereldverbeteraars die onze beate bewondering verdienen.

Misbehaving

Richard Thaler won in 2017 de Nobelprijs Economie voor zijn onderzoek naar hoe psychologie de economie en onze beslissingen beïnvloedt. Thaler maakt komaf met het idee van de consument en belegger als een rationele homo economicus.

Podcasts

Planet Money

©rv

Misschien wel de fijnste economieles die er is. De reeks, gemaakt door de Amerikaanse omroep NPR, werd gemaakt tijdens de financiële crisis van 2008. Planet Money wil economische processen zo toegankelijk mogelijk uitleggen en slaagt daar met verve in. Door op een entertainende manier - soms spannend, soms hilarisch - te vertellen hoe bijvoorbeeld overschrijvingen en belastingontduiking werken, wordt ieder economisch thema een feest.

Freakonomics

©rv

Deze uitloper van het populaire boek ‘Freakonomics’, dat presentator Stephen Dubner samen schreef met econoom Steven Levitt, brengt op een entertainende manier onderwerpen die van ver of dicht met economie te maken hebben. De ene keer verrassend - hoe afbrokkelend sociaal vertrouwen onze welvaart en onze gezondheid ondermijnt - de andere keer urgent en actueel - waarom productiviteitsverhogende innovatie zo moeilijk en duur is geworden. Dubner is een prima interviewer die regelmatig grote namen à la Mark Zuckerberg weet te strikken voor zijn knap geproducete show.

StartUp

©rv

Bij het lanceren van een eigen bedrijf komt veel kijken. Hoe kies je bijvoorbeeld een originele naam? En hoe verdeel je de aandelen tussen jezelf, je partners en eventuele investeerders? Toen Alex Blumberg in 2014 een podcastbedrijf wilde beginnen, besloot hij een podcast te maken van zijn avontuur. StartUp is een herkenbare, entertainende en grappige podcast over wat het is om een bedrijf op te richten. Na het eerste seizoen focuste Blumberg op de verhalen van andere ondernemers terwijl zijn eigen podcastbedrijf, Gimlet Media, inmiddels meer dan 25 miljoen dollar aan investeringskapitaal ophaalde.

Role Models

Interviews met succesvolle vrouwen uit allerlei vakgebieden: ondernemers, wetenschappers, een cameravrouw, een olympische zwemster. Gemaakt door een Belg in San Francisco, David Noël, een van de mensen achter SoundCloud.

50 Things That Made the Modern Economy

©rv

Geweldige serie podcasts van Tim Harford, undercovereconoom en cijferzot van de Britse zakenkrant Financial Times, voor BBC World Service. Met de onvermoede helden van de moderne wereldeconomie, van het paspoort over de prikkeldraad tot de scheepscontainer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud