Advertentie
blog

In de maak: een app voor mensen met bipolaire stoornis

©Shutterstock

Kan zelfmonitoring mensen met een bipolaire stoornis helpen? Het academisch Psychiatrisch Ziekenhuis in Duffel en experience design bureau Monkeyshot gaan het na. De ambitie is om een smartphone-app te maken waarmee mensen met een bipolaire stoornis zichzelf kunnen monitoren.

De grote belofte van allerlei nieuwe technologieën voor zelfmonitoring is een betere preventie, door meer zelfinzicht en -management. Daarover ging 'Gewikt, gewogen en gemonitord', de eerste longread van De Gezondheidsrevolutie..

Het academisch Psychiatrisch Ziekenhuis in Duffel en experience designbureau Monkeyshot willen nagaan of ook mensen met een bipolaire stoornis daar baat bij zouden hebben. Ze startten daarvoor een onderzoeksproject op, dat nog tot eind dit jaar loopt. 'POLCA', heet het - kort voor: 'Patient-Oriented Life-Chart Application'.

De ambitie is om een complete en eenvoudige smartphone-applicatie te bouwen, waarmee patiënten hun stemming, slaappatroon, medicatie en belangrijke levensgebeurtenissen van dag tot dag kunnen monitoren.

Makkelijk, leuk

'Het is al bewezen dat zelfmonitoring positieve resultaten oplevert', is te horen bij de initiatiefnemers. 'Recente digitale innovatie heeft gezorgd voor mogelijkheden die zelfmanagement makkelijk en tegelijkertijd leuk maken.'

De initiatiefnemers wijzen er ook op dat intrinsieke motivatie van patiënten van cruciaal belang is gebleken bij leren, zelfzorg en therapietrouw.

Patiënten met een bipolaire stoornis worden nauw betrokken bij het project. Ze krijgen een prominente rol in het ontwerp van de applicatie, via onder meer gebruikersonderzoek en co-creatie.

POLCA is een zogeheten 'CICI'-project, kort voor Call voor Innovatie met de Creatieve Industrieën. Dat is een initiatief van Flancers DC en het IWT, het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie. Bedoeling is om samenwerkingen te stimuleren tussen de creatieve sector en ondernemers en wetenschappers.

De eerste resultaten van het POLCA-project worden in mei bekend gemaakt. In september zou een prototype getest worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud