blog

Nieuwe Tijden

Zo zag mijn toekomst eruit, niet eens zo lang geleden.

Dit is het enige stuk antiek in mijn huis vol zelfbouwmeubelen. Het staat op de hoek van mijn werktafel. Ik kijk er graag naar tijdens het schrijven, tussen de regels door. Technologie uit het pre-tech-tijdperk. Toen machines nog karakter hadden. En een ziel.

Tot diep in de jaren '80 moesten mijn voorgangers het met zulke machines stellen. 51 toetsen. Niet eens 'delete' of 'Control-Z'. Tijden van schaarste. Toen ik zelf mijn eerste pogingen tot schrijven deed, maakte internet nog lawaai. Het heerlijk verstoorde geluid van de eerste inbelmodems. The sound of information.

The Sound of Information

Intussen doe ik het twaalf jaar om den brode - schrijven. En in die twaalf jaar heb ik mijn sector meer zien veranderen dan in de 500 jaar voordien. Eerst was er internet, toen werd dat mobiel, en tussen de bedrijven door werden media sociaal. Dat zijn niet zomaar veranderingen, in een sector die van informatie leeft. Dat zijn omwentelingen. De revolutie lijkt stilaan permanent. Next upnieuws op horloges

De voorbije twaalf jaar heb ik mijn sector meer zien veranderen dan in de 500 jaar voordien.

Dat is mijn verhaal. Een taxichauffeur zou intussen hetzelfde kunnen vertellen, maar dan anders. Of een hoteleigenaar . Of iemand uit de retail , de logistiek , de bank -, of de energiewereld . Wie volgt? In China werd een paar weken geleden een flatgebouw van vijf verdiepingen ge-3D-print, in 24 uur. Volgende halte: lichaamsdelen - in een min of meer nabije toekomst misschien wel organen.

Het gaat hard. En De Tijd wil daarbij stilstaan. Ik heb van de krant een jaar gekregen om over technologische vooruitgang te schrijven, onder de vlag 'Nieuwe Tijden'. Welke richting raast de wereld uit? Waar liggen de kansen, waar schuilen de gevaren? Wat betekent het allemaal voor u?

Nu zaterdag gaat een eerste reeks van start. Er volgen er nog meer. Dit wordt de vaste plek voor longreads, artikels, columns, blogs, opinies en lectuurtips. Alle reacties, suggesties en bedenkingen zijn welkom. Hier of via wouter.vandriessche@tijd.be.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud