Snowden schreef brief aan Brazilianen

Edward Snowden. (foto afp) ©AFP

Klokkenluider Edward Snowden schreef een open brief aan het Braziliaanse volk, waarin hij zijn spijt uitdrukt dat hij hen niet meer kan helpen. Hoewel hij niet expliciet stelt asiel te willen vragen in Brazilië, is dat volgens de Braziliaanse pers wel zijn plan.

Snowdens open brief werd gepubliceerd door de Braziliaanse krant A Folha en op de Facebook-pagina van David M. Miranda, de partner van de journalist Glenn Greenwald met wie Snowden nauw samenwerkt.

In de brief zegt Snowden dat hij Brazilië meer zou willen helpen te onderzoeken hoe de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA de Braziliaanse burgers volgt. Maar dat de Amerikaanse regering er jammer genoeg 'hard aan werkt' om zijn mogelijkheden om dit te doen, te beperken. Daarbij verwijst hij naar de ingreep van de Amerikanen waarbij het presidentiële vliegtuig van Evo Morales, de president van Bolivia, aan de grond werd gehouden om Snowden ervan te weerhouden naar Latijns-Amerika te reizen.

'Tot er een land is dat me permanent politiek asiel verleent, zal de regering van de VS mijn mogelijkheden om te spreken in de weg staan.' Maar anderzijds, stelt Snowden, wist ik dat ik mijn vrijheid op het spel zette, en zou ik het opnieuw doen: 'De prijs voor het vrijuit spreken, was mijn paspoort, maar ik zou die prijs opnieuw betalen. (...) Ik ben nog liever staat- dan stemloos.'

Volgens A Folha is Snowdens doel naar Brazilië te komen, waar Greenwald reeds verblijft en vanwaaruit de journalist een groot deel van de documenten verspreidde die Snowden verschafte over de handelswijzen van de inlichtingendienst NSA. Noch het kabinet van de presidente, noch het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde dinsdag echter reageren op de vraag of Snowden asiel vraagt en zou krijgen.

Snowden heeft momenteel slechts voor een jaar asiel gekregen, in Rusland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud