Gezocht: 7 miljard euro misdaadgeld
België krijgt de monsterwinsten van criminele organisaties niet te pakken. Criminelen, van oplichters tot drugshandelaars, verdienen jaarlijks naar schatting 7 à 12 miljard euro in België.
Die fabuleuze som spreekt tot de verbeelding, net nu de regeringsonderhandelaars 11,3 miljard euro zoeken voor de begroting. Het gerecht kan echter amper 1 procent van dat misdaadgeld recupereren.
Dat blijkt uit gesprekken van De Tijd met 30 experts voor een zesdelige reeks over ‘Het Geld van de Onderwereld’.
Er zijn nog meer onrustwekkende statistieken. De antiwitwascel, die vooral van de banken meldingen krijgt over verdachte geldtransacties, doet zijn best. Maar de witwasmeldingen van de voorbije vijf jaar hebben slechts geleid tot de verbeurdverklaring van een luttele 8,6 miljoen euro met een habbekrats van 4,6 miljoen euro aan boetes.
Onderbemand
Het Brusselse parket, dat de helft van de witwasmeldingen krijgt, is zo onderbemand dat slechts 2,6 procent van de meldingen leidt tot een veroordeling en 56 procent zonder gevolg is geklasseerd. Bij het parket is te horen dat de witwasmeldingen te laat komen. Het geld is al lang weg.
Maar alle experts - bij politie, gerecht en inspectiediensten - waarschuwen dat de detectie van misdaadgeld via de antiwitwascel achterhaald is. Want criminelen mijden de klassieke geldkanalen, zoals de banken. Ze werken vooral met cash. Die vervoeren ze massaal via onze havens en snelwegen.
Hond
Ook daar zijn de cijfers verontrustend. Douane & Accijnzen heeft in 2010 welgeteld acht illegale pakketten cash geld ontdekt over heel België, zowel op de weg als in de havens van Antwerpen en Zaventem.
Binnenkort krijgt de douane een speurhond die geld kan ruiken, maar er komt maar één hond voor heel het land. Op sommige plaatsen wordt zelfs nooit gecontroleerd, zoals de luchthaven van Deurne.
Verjaring
En zelfs als criminelen veroordeeld raken, loopt het nog fout. Het federaal parket getuigt hoe een drugsbaron die tien jaar effectieve celstraf kreeg, toch meer dan 3 miljoen euro aan inbeslaggenomen waardepapieren mag houden. Dat heeft het Hof van Cassatie zopas beslist. Dat komt omdat de verjaringstermijn voor inbeslagnames te kort is in België.
Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en staatssecretaris Carl Devlies (CD&V) kennen de problemen. Ze hebben nu een hervormingsplan met als titel ‘misdaad mag niet lonen’.
Meest gelezen
- 1 Urenlang ondervraagd en huizen doorzocht: Didier Reynders verdacht van witwassen via loterijspelen
- 2 Ondernemer Filip Balcaen mengt zich in dealjacht onder verzekeringsmakelaars
- 3 Vooruit legt nultolerantie alcohol op federale onderhandelingstafel na ongeval Tom Waes
- 4 Belasting op fossiele bedrijfswagens dreigt met 10 procent te stijgen
- 5 Antwerpse diamantwijk in ‘zwaarste crisis ooit’ door boycot, labostenen en afhakende Chinezen