Vlaming somber over toekomst van kinderen

©ANP XTRA

De helft van de Vlamingen denkt dat hun kinderen minder sociale bescherming zullen hebben.

Wordt de volgende generatie de eerste in lange tijd die erop achteruit gaat? Het pessimisme daarover is groot, blijkt uit een enquête van De Tijd.

Meer dan de helft van de Vlamingen denkt dat er minder sociale bescherming (kinderbijslag, werkloosheidsuitkeringen, pensioenen) zal zijn voor de volgende generaties. Zes op de tien gelooft ook niet dat een kind nog op eigen kracht een huis zal kunnen verwerven dat even groot of groter is dan dat van zijn ouders.

De respondenten zijn minder somber over werk en loon. Daar denkt ‘maar’ 40 procent dat de volgende generaties een stap terug zullen moeten doen.

De respondenten zijn iets minder somber over werk en loon. Daar denkt ‘maar’ 40 procent dat de volgende generaties een stap terug zullen moeten doen. Over studies zijn de Vlamingen optimistischer. 84 procent gelooft dat kinderen het studieniveau van hun ouders zullen kunnen evenaren of overtreffen. Op vlak van de materiële welvaart gelooft een op de drie Vlamingen dat de volgende generatie het met minder zal moeten stellen.

De ongerustheid wordt breed gedeeld, blijkt uit de opsplitsing van de resultaten volgens leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, beroep en sociale klasse.

Enquête van ipsos en De Tijd. ©Mediafin

De enquête, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos, peilde naar de toekomstverwachtingen bij een representatief staal van 1.017 Vlamingen van 16 tot 70 jaar. Vijf grote thema's kwamen aan bod: materiële welvaart, studies, werk/loon, vastgoed en sociale zekerheid. De vraag luidde telkens of een kind in Vlaanderen vandaag redelijkerwijs mag verwachten dat hij/zij het op al die vlakken nog even goed zal hebben als zijn ouders.

De ongerustheid over de toekomst groeit in Vlaanderen. Dat blijkt ook uit de Vlaamse Regionale Indicatoren van de Vlaamse overheid. Die registreren een toenemend pessimisme sinds het begin van de metingen in 2000. De stijging werd al voor de crisis ingezet.

Over studies zijn de Vlamingen optimistischer. 84 procent gelooft dat kinderen het studieniveau van hun ouders zullen kunnen evenaren of overtreffen.

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verwees naar die toenemende ongerustheid in zijn septemberverklaring enkele weken geleden. ‘Velen vrezen dat hun kinderen het minder goed zullen hebben’, zei hij.

Hij wees erop dat de welvaart de voorbije eeuw bleef stijgen in Vlaanderen. ‘De uitdaging voor ons bestaat er nu in om, zoals de vorige generaties, onze welvaart duurzaam te doen groeien.’

Vanaf zaterdag 18 oktover houdt De Tijd het toekomstpessimisme van de Vlaming een week lang tegen het licht in de reeks ‘De Ongerusten’. Is de vrees voor welvaartsverlies terecht? Hoe bouwden de vorige generaties die welvaart op? Kan dat een richtingwijzer zijn voor de toekomst?

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud