Advertentie
Advertentie

FOD Financiën: meer doen met minder

De FOD Financiën heeft onder meer ingezet op datamining. ©rv

Wellicht niet de populairste overheidsdienst bij de burger, maar wel noodzakelijk voor de herverdeling van de geproduceerde welvaart. De FOD Financiën is een van de meest opmerkelijke genomineerden voor de federale overheidsorganisatie van het jaar.

De FOD Financiën is een zeer grote administratie, die de afgelopen tien jaar grondig gemoderniseerd is. De informatica heeft haar intrede gedaan in de wereld van de belastinginspecteurs. Daardoor kunnen ze, onder meer dankzij datamining, doeltreffender werken en met minder personeel.

'Het aantal personeelsleden is gedaald van 32 000 werknemers in 2002 naar 22 000 in 2016', zegt Hans D’Hondt, directeur-generaal van de FOD Financiën. 'Nu zitten we in de buurt van de relatieve cijfers van onze buurlanden. Het waren weliswaar lastige onderhandelingen, maar we hebben de cultuuromslag kunnen maken zonder dat er ook maar één dag gestaakt is. Gewoon omdat het project door de hele organisatie werd gedragen', zegt hij tevreden.

Advertentie

Aangezien een werknemer bij de FOD Financiën door de bank genomen meer nieuwe inkomsten oplevert dan wat hij kost, zou je je kunnen afvragen of het wel verstandig is om het personeelsbestand zo te laten slinken. Voor Hans D’Hondt is die vraag niet aan de orde. 'De overheid houdt 54% van de geproduceerde welvaart in. Daarmee behoren we tot de meest belaste landen in Europa. Het is wijs om dat plafond niet te overschrijden.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.