Advertentie
Advertentie

FOD Financiën verkozen tot overheidsorganisatie van het jaar

Hans D'Hondt van de FOD Financiën wint de hoofdprijs op Overheidsorganisatie van het jaar. ©Jonas Roosens

De administratie Financiën is uitgeroepen tot de overheidsorganisatie van het jaar.

De jury looft de fiscus voor de klantgerichtheid en efficiëntie. Andere winnaars van de awards zijn de stad Mechelen en de ziekenhuisgroep CHU UCL Namur.

Voor de vierde keer reikten consultant EY samen met De Tijd/L'Echo en BNP Paribas Fortis de titel van overheidsorganisatie van het jaar uit. Met dit keer wel een opmerkelijke overkoepelende winnaar, zeker voor een prijs die een parallel wil trekken tussen het bedrijfsleven en de overheid.

Advertentie

'Wij zijn zeer onder de indruk van de revolutie die de organisatie de laatste jaren heeft gemaakt,' verduidelijkte juryvoorzitster Michèle Sioen. 'Ondanks de forse besparingen laat de FOD Financiën duidelijk zien dat klantgerichtheid prioritair is.'

De jury beseft dat de fiscus haar negatief imago nog niet volledig gekeerd heeft. 'Maar de hiërarchie binnen de organisatie heeft plaats geruimd voor transparantie. Door datamining bijvoorbeeld gebeuren de controles nu veel gerichter. Zo wordt vermeden dat bepaalde regio’s of sectoren strenger aangepakt worden dan andere. Dit draagt bij tot een rechtvaardig fiscaal beleid, wat uiteindelijk de hele economie ten goede komt.'

Hans D'Hondt, topman van financiën, kreeg de trofee dinsdagavond uitgereikt door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Zijn organisatie kaapte ook de prijs weg in de deelcategorie 'federale overheidsorganisatie van het jaar'.

D'Hondt kreeg meteen ook een boodschap mee van de organisatoren: 'De jury hoopt dat deze overwinnig een stimulans mag zijn om de bedrijfswereld en de burger nog rechtvaardiger en efficiënter ten dienste te staan.'

Mechelen

In de categorie 'Lokaal' ging de strijd tussen vier Vlaamse gemeenten: Antwerpen, Mechelen, Aalst en Deinze. Nadat hij enkele maanden geleden al de titel van beste burgemeester ter wereld kreeg, viel Mechelaar Bart Somers opnieuw in de prijzen. Mechelen werd onder meer verkozen omdat de stad technologische innovaties doorvoert in samenwerking met de privé-sector. Zo ontwierp de stad samen met Philips straatverlichting voor led-lampen. Het project om fietsen te taggen als preventie tegen diefstal, heeft de interesse van Jambon opgewekt om nationaal in te voeren.

De ziekenhuisgroep CHU UCL Namur werd verkozen tot regionale overheidsorganisatie van het jaar. De jury loofde het ziekenhuis omdat het al fusies doorvoerde die cruciaal worden in de hervormingsplannen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om de sector te saneren.

Deze organisaties zijn een voorbeeld voor hun collega’s bij de overheid, maar ook voor privébedrijven.

michèle sioen
juryvoorzitster overheidsorganisatie van het jaar

'Deze organisaties zijn een voorbeeld voor al hun andere collega's bij de overheid, maar ook voor privé-bedrijven,' zei juryvoorzitster Michèle Sioen bij de uitreiking. Rudi Braes, CEO en voorzitter EY België trad haar bij: 'Jaar na jaar bewijzen de finalisten dat overheidsorganisaties innoverend, klantgericht en efficiënt kunnen zijn.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.