Advertentie
Advertentie

Agentschap Voedselveiligheid: tussen hamer en aambeeld

Het FAVV staat in voor de goede en gezonde werking van de voedselketen. ©Photo News

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV) is de tweede kanshebber om verkozen te worden tot federale overheidsorganisatie van het jaar.

'Wij eten niet meer zoals tien jaar geleden', zo vat Herman Diricks, afgevaardigd bestuurder van de FAVV, de omwenteling samen die zijn organisatie heeft doorgemaakt. Het FAVV is verantwoordelijk voor de gezondheid van ons voedsel, en organiseert daarvoor jaarlijks 120.000 bezoeken op het terrein, antwoordt op 7.000 vragen van consumenten en behandelt meer dan 3.500 klachten.

Het FAVV komt meestal in het nieuws nadat er een crisis of schandaal is uitgebroken, zoals vorig jaar met de fipronilcrisis. Diricks geeft toe dat communicatie steeds belangrijker wordt voor zijn organisatie. 'Maar dat mag niet ten koste gaan van de controles zelf', zegt Diricks. Het agentschap zit daarom vaak tussen hamer en aambeeld: enerzijds controleren om problemen in de keten te ontdekken en anderzijds communiceren naar het brede publiek.

Advertentie

Het agentschap schiet vaak in actie op basis van klachten, maar werkt ook preventief. Zo sensibiliseert het FAVV de bedrijfswereld rond het gebruik van minerale oliën.

Het FAVV staat zoals veel overheidsorganisaties voor grote uitdagingen: steun en begrip vinden in de sector, werken met een heel strikt budget en nieuwe medewerkers zoeken op een krappe arbeidsmarkt. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.