Advertentie
Advertentie

Vlaamse Belastingdienst: groeien zonder groeipijn

De Vlaamse belastingdienst is onder meer verantwoordelijk voor de inning van de verkeersbelasting. ©ANP

Bij de regionale overheidsorganisaties is de Vlaamse belastingdienst een van de genomineerden.

Sinds de oprichting in 2004 kende Vlaamse Belastingdienst een grote groei. Door de staatshervorming nam Vlaanderen onder meer de verkeersbelasting, de onroerende voorheffing, de registratierechten en de verkeersbelasting over van het federale niveau. Het zelfstandig agentschap groeide van 200 tot 1.000 werknemers.

‘Dankzij een goede voorbereiding en met een grote betrokkenheid van alle actoren in het veld hebben we die overgang zonder groeipijnen en breuklijnen kunnen voltrekken’, zegt administrateur-generaal David Van Herreweghe. ‘We hebben ervoor gekozen niet alles zelf te doen, maar ook gebruik te maken van de sterkte van anderen: landmeters, gerechtsdeurwaarders, lokale politiezones en specialisten van de vastgoedsite Realo.’

Advertentie

De Vlaamse Belastingdienst beschouwt de belastingbetalers als klanten, met een proactieve communicatie en korte doorlooptijden. ‘Dat resulteert in historisch lage aantallen bezwaarschriften en minimale klachten', zegt Van Herreweghe. De Vlaamse Belastingdienst haalt een hoog inningspercentage: twee jaar na de inkohiering bedraagt dat 99,5 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.