Stad Genk is lokale overheidsorganisatie van het jaar 2014

©Photo News

De stad Genk heeft de allereerste nominatie van de lokale overheidsorganisatie van het jaar 2014 binnengehaald. Ook de VRT, de Kruispuntdatabank Sociale Zekerheid en de MIVB werden elk in hun categorie bekroond tot overheidsorganisaties van het jaar.

De prijs, een initiatief van EY, BNP Paribas Fortis en De Tijd, werd donderdagavond voor het eerst toegekend. Als tegenhanger voor de Onderneming van het Jaar zal die voortaan jaarlijks de overheidsorganisaties bekronen die uitmunten in klantvriendelijkheid, effectiviteit, strategie en duurzaamheid.

De stad Genk sleepte de prijs in de wacht voor de uitbouw van het stadhuis van de toekomst. Daarin wil het bestuur de burger als een echte klant bedienen. De lokettenzaal werd herbouwd, zodat de Genkenaars met om het even welke vraag overal terecht kan. Ze worden dus niet meer van het kastje naar de muur gestuurd. En ook telefonisch en online kan de Genkenaar veel sneller informatie en documenten opvragen.

De jury was niet alleen door die klantvriendelijkheid gecharmeerd, maar ook door het feit dat de gemeente die operatie doorvoert op een moment dat de inkomsten fel teruglopen, door de aangekondigde sluiting van Ford-fabriek in Genk. 'Klantvriendelijker worden en tegelijk besparen, kan dus', zei juryvoorzitter Pierre-Alain Desmedt.

De VRT, de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en de dienst Wallonie Bruxelles Simplification (eWBS) werden bekroond als regionale overheidsorganisaties van het jaar. In de federale categorie kwam de Kruispuntdatabank voor Sociale Zekerheid als winnaar uit de bus. De dienst, die de automatische gegevensuitwisseling tussen diverse spelers in de sociale zekerheid ontwikkelt en beheert, heeft de verschillende overheden intussen al voor 1,7 miljard euro aan besparingen opgeleverd.

'De jury was echt onder de indruk van de dossiers van de genomineerden. Wat meteen aantoont dat de scepsis die er soms heerst in de privé-sector over de efficiëntie van de overheidsdiensten toch voor een deel onterecht is', zei EY-topman Rudi Braes op de uitreiking.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud