Advertentie

REstore vermindert verbruik stroom

Jan-Willem Rombouts en Pieter-Jan Merman. ©wim kempenaers (wkb)

REstore ontwikkelt software om bij overbelasting van het stroomnet het verbruik van stroomverslindende machines in realtime tegen betaling te verminderen of uit te schakelen.

Sommige bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, zoals metaalsmelters en uitbaters van koelmagazijnen, kunnen makkelijk een kwartier of een uur enkele machines stilleggen. Ze daarvoor betalen is goedkoper dan dure back-upcentrales op te starten voor sporadische pieksituaties. De markt van ‘vraagsturing’ of ‘niet-geconsumeerde energie’ wordt in ons land op tientallen miljoenen euro’s geschat.

Concreet gaat REstore op zoek naar bedrijven die installaties kunnen uitschakelen. Als er plots een overbelasting is, weet het Antwerpse energietechnologiebedrijf wat afgeschakeld kan worden. REstore krijgt daarvoor een vergoeding van Elia. Het heeft nu 1,5 gigawatt ‘flexibel vermogen’ in portefeuille.

Ook particulieren kunnen sinds kort een beroep doen op REstore. Het bedrijf sloot een deal met de Nederlandse boilerfabrikant Itho Daalderop, sinds kort in handen van Gimv. Dat richt zich op de sturing van warmwaterboilers en warmtepompen.

Al 125 Europese energieverbruikers en nutsbedrijven maken gebruik van het REstore-platform. Belangrijke klanten zijn Elia, National Grid, EDF, RTE, 50 Hertz en grootverbruikers als ArcelorMittal, Total, BASF, Umicore en Nyrstar.

REstore werd zes jaar geleden opgericht door Pieter-Jan Mermans (ex-Arthur D.Little) en Jan-Willem Rombouts (ex-Goldman Sachs). Het heeft vestigingen in Antwerpen, Londen en Parijs. Er werken 45 mensen. Vorig jaar werd 7 miljoen euro omzet en 2 miljoen euro verlies geboekt. Dit jaar mikt REstore op een omzetverdubbeling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud