Vyncke is Onderneming van het Jaar 2016

Peter en Dieter Vyncke, CEO en COO van het Harelbeekse familiebedrijf. ©Dries Luyten

Vyncke, de bouwer van verbrandingsketels uit Harelbeke, sleept de onderscheiding ‘Onderneming van het Jaar 2016' in de wacht en volgt daarmee DEME op.

Vyncke haalde het in de finale van de Antwerpse distributeur van schoonmaakmiddelen Boma, het marketingbedrijf Gemaco en de producent van staalbewerkingsmachines LVD

Portret Vyncke

  • Opgericht: in 1912 
  • Vandaag staat de vierde generatie aan het roer, Peter en Dieter Vyncke zijn elk 50% aandeelhouder
  • Activiteit: bouwt en plaatst verbrandingsketels die afval omzetten in energie.
  • Omzet (2015): 100 miljoen euro (+42% tov 2014)
  • Vestigingen: in onder meer België, Tsjechië, Maleisië, Brazilië en China.

Het Harelbeekse familiebedrijf werd in 1912 opgericht door Louis Vyncke. Meer dan 100 jaar en 4 generaties later zetten CEO Peter en COO Dieter Vyncke het werk van hun overgrootvader voort. Vyncke bouwt en ontwerpt industriële energie-installaties voor de omzetting van biomassa-afvalstromen in groene energie. De wortels van het bedrijf liggen in België, maar ondertussen is Vyncke uitgegroeid tot een wereldwijde speler met vestigingen in Brazilië, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Tsjechië, India, Maleisië, Thailand, China en Singapore. Vyncke realiseerde in 2015 een omzet van 100 miljoen euro en stelt 335 mensen tewerk.

'Vyncke is internationaal maar authentiek'

Minister van Economie Kris Peeters overhandigde de award aan CEO Peter Vyncke. De onderscheiding werd voor de 22ste keer uitgereikt door het consultancybedrijf EY, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. ‘Vyncke is een internationaal, maar zeer authentiek bedrijf en is op korte tijd uitgegroeid tot een internationale speler', lichtte graaf Paul Buysse, voorzitter van de jury, de keuze toe. 'Hun langetermijnvisie zorgt ervoor dat de jury ervan overtuigd is dat de aanpak van Vyncke getuigt van verantwoord kapitalisme.' 

MediaGenix Beloftevolle Onderneming

Even ervoor won MediaGenix de Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming van het Jaar 2016. Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters overhandigde de prijs aan Dirk Debraekeleer, CEO van MediaGeniX. Die volgt het Zaventemse Destiny op. Andere genomineerden waren e-BO Enterprises, Multiplicom en REstore. 

Dirk Debraeckeleer, CEO van Mediagenix.

MediaGenix werd opgericht in 1992 en is marktleider in Europa in broadcastmanagementsystemen. Het bedrijf ontwikkelt en implementeert WHATS’on, Europa’s meest geavanceerde broadcastmanagementsysteem. WHATS’On wordt dagelijks gebruikt door 65 mediagroepen voor 1700 radio-, TV-, en online videokanalen in Europa, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, Azië, Latijns-Amerika en Oceanië. MediaGenix stelt 130 mensen tewerk en realiseerde in 2015 een omzet van 21 miljoen euro. Het bedrijf won de ‘Leeuw van de Export 2016’ voor haar uitzonderlijke exportresultaten.

‘MediaGenix heeft in de mediasector, die al jaren onder druk staat door nieuwe technologieën, resoluut de kaart getrokken van de digitalisering. Daardoor toont het aan dat ondernemingen in Vlaanderen een succesvolle transformatie kunnen doormaken en er niet alleen verliezers zijn bij ‘disruptie’, maar ook talrijke winnaars’, aldus juryvoorzitter Geert Noels.

Daoust Entreprise de l'Année

Aan Franstalige kant werd maandagavond al het Brusselse hr-bedrijf Daoust verkozen tot 'Entreprise de l'Année 2016'. Daoust volgt het dierenpark Pairi Daiza op. De andere genomineerden waren Pranarôm - HerbalGem (Gellingen), Procoplast (Eupen) en Ronveaux (Ciney).

Lees hier het volledige dossier. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud