Bankenwaakhond trad niet op tegen Panamaroute Dexia

©Lieven Van Assche

Er waren al aanwijzigingen van schermconstructies in 2010.

De bankenwaakhond CBFA werd eind 2010 door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) getipt over de Panamese schermconstructies die de financiële groep Dexia via haar Luxemburgse dochter Dexia BIL oprichtte voor Belgische klanten, maar trad er niet tegen op.

‘We hebben dat dossier onderzocht’, zegt de woordvoerder van de FSMA, de instelling die in 2011 in de plaats kwam van de CBFA. ‘Maar we hebben vastgesteld dat het ging om een fiscale aangelegenheid, waarvoor de CBFA niet bevoegd was, en dat het om buitenlandse banken ging, waarop de CBFA niet het toezicht uitoefende.’

De sp.a en de N-VA willen dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt.

Dat is in maart 2011 meegedeeld aan de BBI. Had de bankenwaakhond dan niet de Dexia-groep, die wel onder zijn toezicht viel, moeten aanmanen zijn Luxemburgse filiaal tot de orde te roepen? ‘Op 1 april 2011 is het bankentoezicht verhuisd naar de Nationale Bank’, klinkt het bij de FSMA. De instelling zegt niet te weten welk gevolg verder aan het dossier is gegeven.

De Nationale Bank kon daarover gisteren ook geen duidelijkheid geven. Daar was enkel te horen dat Dexia BIL sinds eind 2011 geen onderdeel meer is van de Dexia-groep en dat de verantwoordelijkheid nu ligt bij de Luxemburgse bankentoezichthouder.

Een gelijkaardig rondje zwartepieten was er gisteren tussen de verschillende diensten van de BBI. De Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen kreeg al in juni 2009 bevestiging van Dexia BIL dat er een schermconstructie was opgezet voor een Belg met zwart geld.

Anthonissen meldde dat intern bij de BBI, maar het systeem werd niet aangepakt. BBI-topman Frank Philipsen repliceerde dat Anthonissen zelf actie had kunnen ondernemen en daarvoor niet zijn groen licht nodig had. Hij kondigde aan dat de BBI een intern onderzoek start.

Verschillende voormalige Dexia-bestuurders die De Tijd gisteren probeerde te contacteren gaven niet thuis, of ze lieten kort weten in de raad van bestuur van Dexia nooit info te hebben gekregen over de nu fel gecontesteerde praktijken van de Luxemburgse dochter Dexia BIL.

Vandaag debatteert de commissie Financiën van het federale parlement over de onthullingen van de Panama Papers en de betrokkenheid van Dexia, dat in 2008 met staatssteun overeind gehouden werd. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zei al dat er een onderzoek moet komen naar die activiteiten en naar wie daarvoor verantwoordelijk was.

De oppositiepartij sp.a vraagt de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie, de meerderheidspartij N-VA is daar ook voor te vinden. De meerderheidspartijen CD&V en Open VLD hebben nog geen standpunt ingenomen.

Panama Papers ontmaskeren leverancier leger  

De Oostendse familie Verdonck en haar groep Clemaco, die al jaren mogen werken voor Defensie, duiken op in de Panama Papers. Ze blijken al 16 jaar te werken met een vennootschap in Panama die boven hun vennootschappen in Luxemburg staat. De ­familie Verdonck liet in 2008 ook een Panamese stichting oprichten door het kantoor Mossack Fonseca.

Clemaco mag al jarenlang tal van contracten sluiten met het Belgische leger, onder andere voor het onderhoud van mijnenjagers, de installatie van noodgeneratoren en de levering van 116 mijndetectors.

Het was een publiek gegeven dat Clemaco leidde naar Luxemburg, maar de Panamese bovenstructuur was niet bekend. Minister van Defensie Steven Vandeput was evenmin op de hoogte van de Panamese connectie. Maar hij benadrukt dat een overheidscontract alleen verbroken kan worden als het betrokken bedrijf definitief veroordeeld is voor fraude. De familie Verdonck geeft geen commentaar. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content