Advertentie

Wie zijn Mossack en Fonseca?

Het kantoorgebouw van Mossack Fonseca in Panama Stad. ©rv

De miljoenen gelekte documenten van de Panama Papers zijn afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Wie gaan er schuil achter deze illustere namen?

Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca is in 1986 ontstaan na de fusie van het kleine advocatenkantoor van Ramón Fonseca met het bedrijf van Jürgen Mossack.

Vandaag behoort de fusiegroep tot de vijf belangrijkste leveranciers van offshorevennootschappen in exotische oorden. Mossack Fonseca telt meer dan 500 medewerkers en heeft wereldwijd meer dan 40 kantoren, onder meer in China, Zwitserland, Panama en de Verenigde Staten.

Fonseca

De twee oprichters van het bedrijf hebben een erg uiteenlopende achtergrond. Fonseca werd in 1952 in Panama geboren. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Panama. Daarna trok hij naar de London School of Economics om zich toe te leggen op politieke wetenschappen.

Als jongeman droomde Fonseca ervan de wereld te redden. Eerst als priester, later als medewerker van de Verenigde Naties. Maar uiteindelijk trouwde hij toch maar en ging hij als advocaat aan de slag.

Naast jurist is de Panamees een bekroond schrijver. En tot voor kort was hij ook een topadviseur van de Panamese president Juan Carlos Varela.

Maar die functie gaf hij tijdelijk op nadat het Braziliaanse filiaal van Mossack Fonseca in opspraak gekomen was in de Petrobras-affaire, het grootschalige corruptieschandaal rond het gelijknamige Braziliaanse staatsoliebedrijf.

Mossack

De roots van Fonseca's kompaan, Jürgen Mossack, liggen in Duitsland. Hij werd er in 1948 geboren. Maar in het begin van de jaren 60 verhuisde het gezin Mossack naar Panama.

Helemaal als een verrassing kwam die verhuizing niet. Mossacks vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid geweest van de Waffen-SS, de gevreesde gewapende tak van de nazipartij.

Na de oorlog bood vader Mossack de Amerikaanse regering zijn diensten aan als informant. Maar die ging niet op het verzoek in. 'Dit is wellicht een schrandere poging om uit een netelige situatie te geraken', waarschuwde de militaire inlichtingendienst.

Kort nadien poogde Mossack senior ook nog eens aan de bak te raken als spion voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Hij stelde voor vanuit Panama te rapporteren over de communistische activiteit op het nabijgelegen Cuba.

Zoon Jürgen behaalde in 1973 zijn diploma rechten in Panama. Daarna ging hij een tijdje als advocaat in Londen werken. Maar na enkele jaren keerde hij terug naar Panama om er zijn eigen advocatenkantoor te beginnen.

Rex Maris

Vandaag bewegen de twee oprichters van Mossack Fonseca zich in de hoogste kringen van de Panamese maatschappij. Hun zakelijke activiteiten hebben hun geen windeieren gelegd.

Mossack mag bijvoorbeeld behoorlijk wat vastgoed, een teakplantage, een helikopter, een jacht genaamd Rex Maris (koning van de zee) en een collectie gouden munten tot zijn patrimonium rekenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud