Paradise Papers ontsluieren 25.000 postbusvennootschappen

Hamilton, de hoofdstad van het belastingparadijs Bermuda, dat centraal stond in de Paradise Papers. ©AFP

Het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ zal vrijdagmiddag meer dan 25.000 postbusvennootschappen die opduiken in de Paradise Papers, publiek maken. Iedereen zal ze in een onlinedatabank kunnen raadplegen.

Sinds zondagavond 5 november publiceert De Tijd samen met bijna honderd media in 67 landen onthullingen over de Paradise Papers. Dat zijn meer dan 13 miljoen documenten die zijn uitgelekt over constructies in verschillende belastingparadijzen. Het gros, bijna zeven miljoen documenten, komt van een internationaal advocatenkantoor, Appleby.

Er lekten ook nog een half miljoen bestanden bij Asiaciti Trust, een Aziatische specialist in het opzetten van offshore-constructies, met hoofdzetel in Singapore. Bovendien zijn ook nog eens meer dan zes miljoen documenten gelekt van de bedrijvenregisters in 19 landen waar je gemakkelijk constructies kan verborgen houden. Bijvoorbeeld omdat er geen openbaar bedrijvenregister bestaat of omdat het land niet prijsgeeft wie de aandeelhouders zijn van een bedrijf.

En vrijdagmiddag zal het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ een heleboel gegevens publiek maken. Het gaat zeker niet over alle vertrouwelijke e-mails, documenten, certificaten en andere bestanden die de onderzoeksjournalisten hebben onderzocht. Maar ICIJ zal wel informatie over meer dan 25.000 exotische postbusvennootschappen onthullen. Over de hele wereld zullen andere journalisten, belastingdiensten, politie, gerecht en iedereen die geïnteresseerd is, de meer dan 25.000 structuren kunnen ontdekken in een databank op de website van ICIJ.

Bedrijvenregisters

ICIJ zal de 25.000 postbusvennootschappen toevoegen aan zijn bestaande databank waarin al gegeven staan uit eerdere grote onderzoeken: Offshore Leaks, Panama Papers en Bahamas Leaks. Op die manier zullen in die databank al ruim 520.000 structuren te vinden zijn.

En daar stopt het niet. In een volgende fase zal ICIJ daar nog meer dan 100.000 dossiers aan toevoegen uit de gelekte bedrijvenregisters.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud