Advertentie

Bart De Wever is uw persoonlijkheid van het jaar

©BELGA

Ook dit jaar konden de lezers van De Tijd hun persoonlijkheid van het jaar kiezen. Van de 40 namen die de redactie op de 'shortlist' zette, plaatste u Bart De Wever helemaal bovenaan.

De lijst van mannen en vrouwen die hun stempel drukten op 2014 was opnieuw erg breed en ook de keuze van de surfers is dit jaar bijzonder uiteenlopend. Toch komt N-VA voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever als duidelijke winnaar uit de bus. Niet minder dan 31 procent verkoos hem als persoonlijkheid van het jaar. In de lijst van de redactie is hij goed voor een vijfde plek, dankzij zijn rol als kingmaker in zowel de Vlaamse als de Federale regering.

De nummer twee in uw lijst, Wilfried Vancraen, moet het daarentegen met slechts 11 procent van de stemmen stellen. Vancraen, beter bekend als 'Fried' leidt de Leuvense 3D-printingspecialist Materialise. Hij schreef aan het begin van de zomer een stukje beursgeschiedenis, door als eerste Belgische bedrijf in 14 jaar naar de Amerikaanse beurs Nasdaq te trekken. Hij haalde top 20 van de redactie niet.

Controverse

Na een politicus en een bedrijfsleider is er in uw lijst plaats voor een geestelijke. Paus Franciscus verdient voor onze lezers met 9 procent van de stemmen een derde plek, de redactie kende hem plaats 13 toe en noemde hem 'een onversaagd strijder tegen de verstarring in de kerk'.

Marc Coucke, voormalig CEO Omega pharma ©Photo News

Vierde in uw lijst is Marc Coucke, meteen de meest besproken CEO in de Belgische media van het afgelopen jaar. Hij verkocht zijn Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo en kwam meteen in een controverse terecht over de belastingvrije meerwaarde die die verkoop opleverde. Coucke kreeg 7 procent van de stemmen achter zich. Waar de redactie Coucke plaatste komt u morgen woensdag te weten, wanneer we de eerste vier namen uit onze top 20 onthullen.

Uw eigen top 5 wordt afgesloten door Peter de Caluwe, algemeen directeur van De Munt en de nummer 20 in de lijst van de redactie. De Caluwe kwam dit jaar in het nieuws als meest uitgesproken tegenstander van de strenge besparingen die de regering de culturele sector oplegde. De fel geslonken werkingsmiddelen kwamen volgens hem neer op niets meer of minder dan een 'culturele black-out'. De Caluwe haalde eveneens 7 procent van de stemmen.

Ook alle Tijd-redacteurs mochten een top 5 maken van de markantste figuren van het jaar. Dat resulteerde in een lijst met 58 namen. Met 8 nominaties wordt de top 20 gedomineerd door politici en wereldleiders. Daarna volgen de ondernemers en bedrijfsleiders met 7 vertegenwoordigers. Winnaar Vladimir Poetin haalde het vrij afgetekend. Maar de posities 2 tot 6 waren een dubbeltje op zijn kant. Er was niet veel verschil tussen Thomas Piketty, Marc Coucke, Charles Michel, Bart De Wever en Dominique Leroy

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.