Advertentie

4 Mark Zuckerberg

©Bloomberg

De ‘fake news’-crisis doet de gevierde 32-jarige CEO van Facebook blozen.

Facebook-baas Mark Zuckerberg verslikte zich dit jaar danig in de ‘fake news’-crisis waarin zijn sociaal medium terechtkwam. Valse artikels op Facebook droegen niet bij tot de verkiezing van Donald Trump, zei ‘Zuck’ op 10 november. ‘That is a pretty crazy idea.’ Dat ontketende een storm van kritiek. Facebook is mee verantwoordelijk voor de inhoud op zijn platform, vond het publiek, en het moet ingrijpen. Dat deed Zuckerberg uiteindelijk ook.

Het was een zeldzame inschattingsfout van een gevierd CEO. In één decennium stampte Zuckerberg een familie van apps uit de grond die een miljardenpubliek bekoren. Facebook is voor 1,8 miljard mensen de kern van hun sociaal leven. De berichtenapps Messenger en WhatsApp laten elk meer dan 1 miljard mensen met elkaar chatten. Op de fotoapp Instagram vertellen 600 miljoen mensen hun leven in beeld. ‘Facebook Live’ is tot slot het nieuwe paradepaardje van het bedrijf. Het geeft iedereen de mogelijkheid om meteen zijn of haar leven ‘uit te zenden’ via video.

Facebook lijkt zo alle facetten van de sociale interactie online te hebben afgedekt. Maar de manier waarop mensen interageren, evolueert in een razend tempo. Jongeren vallen bijvoorbeeld als een blok voor de snel verdwijnende foto’s en de felgekleurde filters van de hippe jongerenapp Snapchat. Om hun momentum af te stoppen, kopieerde Instagram gretig allerlei Snapchat-functies.

Zuckerberg beseft als geen ander dat hij nu al moet investeren in nieuwe interactievormen, zoals virtual reality. De altijd nog maar 32-jarige topman beloofde in november een jaar van ‘blijvend agressieve investeringen’. Beleggers waren not amused.

2017 wordt zo een jaar waarin Facebook zich andermaal moet bewijzen. Tegenover het publiek, dat het ‘fake news’ kan bannen. Tegenover Europa, dat dreigt met een miljoenenboete voor ‘misleiding’ bij de overname van WhatsApp. En tegenover de snel verveelde mens, die altijd een nieuwe interactievorm online zoekt. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud