Het jaar van Jeff Bezos

©Bloomberg

De Tijd groef in het geheugen van 2017, op zoek naar de markantste figuren van het jaar. We stellen u de twintig mensen voor die erboven uitstaken, positief of negatief. Op nummer één prijkt Amazon-baas Jeff Bezos. Hij volgt Donald Trump op.

Toen Amazon in juni aankondigde dat het de winkelketen Whole Foods overnam - voor een soldenprijs van 14 miljard dollar - sloeg de schrik toe in supermarktland. Walmart was prompt 11 miljard dollar minder waard. Zelfs bij ons daverde het. Van de waarde van Ahold Delhaize ging in één klap 9 procent af. Alleen al de aankomst van de internetreus in de sector van bakstenen winkels volstond om een deuk te slaan bij de concurrentie. De prijzenslag moest toen nog beginnen.

Zo machtig en alomtegenwoordig is Amazon, de mastodont in Seattle die Jeffrey Preston Bezos in 1994 oprichtte als een online boekenwinkel. Vandaag verkoopt Amazon alles en meer en is Bezos, de man met de even beroemde als gevreesde schaterlach, getransformeerd van nerdy dotcomondernemer tot rijkste mens ter wereld. De zoon van een tienermoeder stak dit jaar stadsgenoot Bill Gates voorbij.

Artificiële intelligentie

2017 was het jaar waarop veel stukken van de Amazon-puzzel op hun plaats vielen. De deal rond Whole Foods deed het meeste stof opwaaien, maar tegelijk werd Amazon - en niet Google of Apple - de voorloper in wat volgens veel experts het volgende computerplatform is: door onze stem aangestuurde artificiële intelligentie. Al decennia droomt de mensheid ervan met computers te praten. En hoewel de conversaties nog beperkt zijn, werd de technologie dankzij Alexa mainstream. Trek die lijn door en Alexa wordt voor spraaktechnologie wat Google is voor online zoeken.

238 Noord-Amerikaanse steden zwaaien met de wildste voordelen voor Amazon in de hoop dat het bedrijf hen in 2018 uitkiest als locatie voor een tweede hoofdkwartier.

Amazon is een machine, en maar wat graag willen politici die op hun grondgebied hebben. Met haast aandoenlijke bereidwilligheid smeken 238 steden in de Verenigde Staten en Canada dat het bedrijf hen uitkiest als locatie voor een tweede hoofdkwartier. Het zou een garantie zijn op een investering van 5 miljard dollar en op 50.000 goedbetaalde jobs. Toen Bezos in september de campagne lanceerde, stroomden de voorstellen binnen. Van Chicago mag Amazon meer dan 1 miljard dollar aan personenbelastingen die werknemers normaal aan de stad zouden betalen zelf houden. Newark, New Jersey, probeert Bezos te verleiden met 7 miljard dollar aan belastingvoordelen. Het dorpje Stonecrest in Georgia moet het met minder financiële slagkracht doen maar is bereid zijn naam te veranderen in Amazon City.

Tegelijk blijft het Amazon van Bezos erop los experimenteren met producten en diensten waarvan je je eerst afvraagt: is dit voor echt? Amazon ontwikkelde een geavanceerd slot waarmee je een pakjesleverancier in je huis kan binnenlaten als je er niet bent. Van de slimme luidspreker Echo bracht het nieuwe versies op de markt, waaronder een met een camera. Die neemt foto’s van je outfit en geeft op basis daarvan stijladvies. Dit jaar had in Seattle de volledig geautomatiseerde Amazon-winkel van de toekomst moeten openen, waar je binnenwandelt, je broodje kip grijpt en zonder langs een kassa te passeren weer buitenwandelt. Maar dat project liep vertraging op en zal voor 2018 zijn. Al die nieuwigheden moeten het leven van de klanten nog aangenamer maken (in ruil voor nog meer persoonlijke informatie).

100 miljard

DE KEUZE VAN DE LEZER

U kon de voorbije week voor uw persoonlijkheid van het jaar stemmen op tijd.be. Dat leverde een andere top 5 op dan die van de redactie.

1. Theo Francken

2. Emmanuel Macron

3. Carles Puigdemont

4. Donald Trump

5. Nafi Thiam

 

De voorbije twaalf maanden verdubbelde het aandeel van het bedrijf, waardoor het persoonlijke vermogen van Bezos met de grens van 100 miljard dollar ging flirten. Alles wijst erop dat het rijk van Bezos - na zijn uren ook eigenaar van The Washington Post en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin - alleen maar groter wordt en dat 2017 enkel een opstapje was naar meer. Als een octopus heeft Amazon tentakels in vele lagen van de Amerikaanse economie. Het bedrijf levert toiletpapier, verkoopt aan de CIA computerkracht in de cloud, wint awards voor films en tv-series, en lanceerde dit jaar alleen al zeven modemerken. Die tentakels reiken sinds dit jaar ook echt tot in ons land. In november lanceerde Amazon zijn populaire abonneedienst Prime in België, waarmee Bezos ook hier aan klantenbinding komt doen.

Al blijft ook Amazon niet immuun voor de kritiek op de club van dominante technologiebedrijven. De grootste kritiek is dat Amazon te groot is geworden om nog gezonde concurrentie te garanderen. Die bedenking wordt ook steeds meer in Washington gemaakt, en dat kan Bezos kopzorgen opleveren in 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud