De Tijd-persoonlijkheid van het jaar (16-20)

©Mediafin

De Tijd groef in het geheugen van 2017, op zoek naar de markantste figuren van het jaar. We stellen u de twintig mensen voor die volgens de redactie die titel verdienen. Vrijdag onthullen we wie Donald Trump, de Tijd-persoonlijkheid van 2016, opvolgt.

16| Marc Coucke | De onvermijdelijke ondernemer

Eerlijk? Om niet in de val van de usual suspects te trappen hadden we gehoopt Marc Coucke eens een jaar uit deze lijst te houden. Maar door vanuit het niets op te duiken als overnemer van de voetbalclub RSC Anderlecht, sloeg Coucke iedereen met verstomming en slaagde hij er alsnog in ook dit jaar incontournabel te zijn.

Niet dat de ondernemende hyperkineet vóór zijn paars-witte coup stilzat. De Oost-Vlaming investeerde in kankertests, bouwde voort aan zijn droom in Durbuy, redde het techbedrijf Option nog maar eens mee uit de brand, bouwde aan een nieuw ‘mini-Omega Pharma’ en kocht skipistes in Nederland. En dan vergeten we nog wel een paar dingen.

Maar de overname van Anderlecht sprong het meest in het oog. Dat Coucke - eigenaar van de voetbalclub KV Oostende en bewonderaar van Anderlecht-nemesis Club Brugge - zich ooit in het mauve zou hijsen, had niemand zien aankomen. Coucke wacht nu de taak om de commercieel ingedommelde club wakker te schudden. Anderlecht kan alvast van één zaak zeker zijn: never a dull moment with Coucke. 

17 | Mohammed bin Salman | Visionair of onbezonnen zonnekoning?

De oude Salman heet koning van Saoedi-Arabië te zijn, al twijfelen weinigen eraan dat zijn 32-jarige zoon Mohammed de scepter zwaait in de oerconservatieve soennitische monarchie. Mohammed bin Salman schoof deze zomer zijn neef als kroonprins aan de kant. Minister van Defensie, economisch adviseur en bestuurder bij de staatsoliemaatschappij Aramco was hij al.

De hyperambitieuze MBS wil Saoedi-Arabië minder afhankelijk maken van petrodollars en predikt een gematigdere islam. Vrouwen mogen plots met de auto rijden. Maar op buitenlandvlak is hij een havik, die van Jemen over Qatar tot Libanon militaire en politieke proxyoorlogen start met zijn sjiitische erfvijand Iran.

Binnenlandse tegenstand rolde hij dit najaar op door tientallen telgen van zijn koninklijke familie te arresteren voor misbruik van ’s lands enorme rijkdom. Intussen betaalde hij zelf 380 miljoen euro voor een schilderij van Leonardo da Vinci en 275 miljoen voor het Château Louis XIV nabij Parijs. De tijd moet uitwijzen of hij een nieuwe zonnekoning is, dan wel een visionaire vernieuwer.

18 | Aung San Suu Kyi | De val van een vredesicoon

Decennialang trachtte de vredesactiviste Aung San Suu Kyi de militaire junta in Myanmar een geweten te schoppen. Ze werd bekroond met de Nobelprijs en twee jaar geleden, eindelijk, met het de facto premierschap. Maar dit jaar is gebleken hoezeer het leger in het voormalige Birma nog altijd de plak zwaait, en hoe selectief Suu Kyi’s ijver voor burgerrechten is.

Kies ook uw persoonlijkheid van het jaar op www.tijd.be/persoonlijkheid2017

In de voorbije zomer opende het boeddhistische land een ongenadig offensief tegen de Rohingya, een islamitische minderheid die er al jaren wordt gediscrimineerd. Honderden dorpen werden platgebrand, duizenden moslimvrouwen werden verkracht, zeker 6.700 Rohingya’s werden vermoord. 650.000 geloofsgenoten zijn intussen naar buurland Bangladesh gevlucht, waar ze in erbarmelijke omstandigheden proberen te overleven.

De Verenigde Naties spreken openlijk van een schoolvoorbeeld van etnische zuivering, een genocide zelfs. En Aung San Suu Kyi? Zij hult zich al maanden in stijlzwijgen, mompelde hooguit iets over de noodzaak aan dialoog en viel zo keihard van haar internationale voetstuk. 

19 | Johan Thijs | In de top tien van beste CEO's ter wereld

Vraag tien mensen op straat of ze weten wie Johan Thijs is, en u krijgt wellicht vooral niet begrijpende blikken. Maar in managerskringen klinkt de naam intussen als een klok. Thijs is sinds 2012 CEO van KBC, de bank-verzekeraar waar hij al bijna dertig jaar aan de slag is. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Thijs werd dit jaar door het Amerikaanse vakblad Harvard Business Review bekroond met een zevende plaats in de lijst van beste CEO’s ter wereld. Een jaar geleden stond Thijs op de 23ste stek.

Thijs kwam in het directiecomité van de bank in 2009, in de nasleep van de financiële crisis. Ook KBC had het toen moeilijk en moest met staatssteun overeind worden gehouden. Het contrast met vandaag is immens, met internationale lof voor de performantie en de financiële sterkte van de groep. De Britse zakenkrant Financial Times noemde KBC vorig jaar zelfs ‘the Scandinavian Bank in Western Europe’.

Maar de lof van Harvard Business Review draait om meer dan financiële performantie. Thijs wordt ook geroemd voor de manier waarop hij met mensen omgaat. Op naar de top vijf? 

20 | Sophie Dutordoir | Sinds maart de nieuwe baas van het spoor

Van het gas en de stroom via een kleine omweg als eigenares van een delicatessenzaak naar het spoor. Toen Sophie Dutordoir in maart de nieuwe CEO van de spoorwegmaatschappij werd, zei iedereen dat ze een kamikaze was.

Veel bazen voor haar hadden hun tanden stukgebeten op het spoor, waar de inmenging van de politiek en de macht van de vakbonden groot is. ‘Maar ik hou van ingewikkelde taken en ik ben er zeker van dat een publiek bedrijf het even goed kan doen als een privébedrijf’, zei ze onlangs in de Kamercommissie Infrastructuur. Om er meteen aan toe te voegen dat het werk ‘immens en complex’ zal zijn.

De vraag is hoe Dutordoir van de werf die de NMBS nu is een modern en efficiënt bedrijf wil maken. Uit een nota over het nieuwe ondernemingsplan blijkt dat ze de productiviteit van het spoorpersoneel wil opkrikken, onder meer door bepaalde functies te automatiseren. De maatregelen zijn broodnodig om de schuldenput van de NMBS te dempen. Eén werf heeft Dutordoir alvast schoongemaakt: de vleugels van voorzitter Jean-Claude Fontinoy zijn gekortwiekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud