De Tijd-persoonlijkheid van het jaar (2-5)

©Mediafin

De Tijd groef in het geheugen van 2017, op zoek naar de markantste figuren van het jaar. We stellen u de twintig mensen voor die erboven uitstaken, positief of negatief. Morgen onthullen we wie Donald Trump, de Tijd-persoonlijkheid van 2016, opvolgt. Kies ook uw persoonlijkheid van het jaar op www.tijd.be/persoonlijkheid2017

2 | Donald Trump | ‘America First' voor wie blank en rijk is

Hyperpolariserend, wispelturig, vaak platvloers en altijd zelfverheerlijkend: in zijn eerste jaar als Amerikaans president sloopte de wild om zich heen tweetende Donald Trump elk conventioneel imago. Maar wat leverde dat op?

Met de benoeming van Neil Gorsuch herstelde Trump de conservatieve macht in het Hooggerechtshof. In december ondertekende hij een belastingverlaging van 1.500 miljard dollar. De 70 slotrecords van Wall Street dit jaar illustreren dat vooral de superrijken profiteren, niet de ‘vergeten mannen en vrouwen’ die op Trump stemden.

Blank ‘America First’ gold toen Trump zijn visumverbod voor moslims invoerde en het neonazistische geweld vergoelijkte. Het angstzweet brak uit bij zijn nucleaire tweetoorlog met Noord-Korea, terwijl het Midden-Oosten nog wat witheter werd door zijn erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Intussen stapte Trump uit het Klimaatakkoord van Parijs. Kritiek wuifde hij weg als ‘fake news’. De vraag blijft of hij ook in 2018 wegkomt met het onderzoek naar een samenzwering met Rusland. En of de kiezer blijft geloven dat je complexe problemen met een simplisme kan oplossen.

3 | Emmanuel Macron | Politieke beeldenstormer is hoop van Europa

Emmanuel Macron heeft het voorbije jaar een politieke krachttoer uitgevoerd die zijn gelijke niet kent in de hedendaagse Franse geschiedenis. Hij won in mei de presidentsverkiezingen zonder de steun van een klassieke partij en veroverde nadien nog eens de meerderheid in het parlement. De overwinning kreeg nog meer glans omdat in de rest van Europa het populisme ongenadig oprukte.

Maar Macron trok ook een dikke streep onder de klassieke politiek van links en rechts. Met de verkiezingen vernietigde hij de klassieke partijen. Hij won met een ingrijpend hervormingsprogramma en een duidelijk positieve boodschap voor Frankrijk en Europa.

De nieuwe Franse president aarzelde geen moment, onmiddellijk na zijn verkiezingsoverwinning zette hij de hervormingstrein in gang, voorlopig zonder veel verzet of stakingen. Als achtste president van de Vijfde Republiek is hij goed op weg om politieke geschiedenis te schrijven.

Hoeveel Macron van zijn beloftes kan waarmaken, moet nog blijken. Maar het afgelopen jaar was hij in Europa duidelijk de ‘exception française’.

4 | Harvey Weinstein | Hollywood-pervert doet #metoo losbarsten

Ondanks zijn 300 Oscarnominaties met Miramax en The Weinstein Company hadden een jaar geleden weinig mensen buiten de filmwereld van Harvey Weinstein gehoord. En ere wie ere toekomt: als de Amerikaanse krant The New York Times zijn onderzoeksjournalisten Jodi Kantor en Megan Twohey niet maandenlang in afzondering had laten werken, zouden de decennialange seksuele uitspattingen van de Hollywoodproducent wellicht onder de radar zijn gebleven.

Toen in oktober acht bekende actrices in The New York Times het wangedrag van Weinstein aan het licht brachten, barstte een enorme etterbuil open. Er volgde een resem nieuwe klachten, tegen Weinstein - over verkrachtingen en met zwijggeld afgekochte rechtszaken - en tegen andere mediasterren, zoals Kevin Spacey en Disney-topper John Lasseter.

De #metoo-kreet verspreidde zich als een olievlek over het internet. Overal stonden vrouwen op die ooit het slachtoffer waren van de machtshonger van mannen in leidinggevende functies. De zaak-Weinstein zette in de hele wereld de discussie over man-vrouwrelaties op de werkvloer op scherp.

5 | Nafissatou Thiam | Beste atlete ter wereld woont in Wallonië

Tenzij u een extreme atletiekfan bent, had uw twee jaar geleden waarschijnlijk nog niet van Nafissatou ‘Nafi’ Thiam gehoord. Dat is u vergeven. De Belgische meerkampster gooide hoge ogen in de jongerenreeksen, maar het was pas met haar onverwachte gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio vorig jaar dat ze op de radar van het grote publiek verscheen.

Dit jaar verzekerde ze dat ze niet snel van die radar zal verdwijnen. Thiam kende een absoluut boerenjaar, met een gouden medaille zevenkamp op het WK in Londen, de derde beste prestatie in de geschiedenis van de zevenkamp op de prestigieuze Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis en de bekroning tot beste atlete ter wereld die uit die glansprestaties volgde.

Op haar 23ste is Thiam nu al de beste atlete die België ooit heeft gekend. En volgens kenners staat niets haar in de weg om ook de komende jaren dominant te blijven. Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie, acht haar zelfs in staat ‘de beste atlete ooit’ te worden. De atletiekwereld hoopt dan ook dat Thiam de leemte kan opvullen die superster Usain Bolt achterliet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud