De Tijd-persoonlijkheid van het jaar (6-10)

©Mediafin

De Tijd groef in het geheugen van 2017, op zoek naar de markantste figuren van het jaar. We stellen u de twintig mensen voor die erboven uitstaken, positief of negatief. Zaterdag onthullen we wie Donald Trump, de Tijd-persoonlijkheid van 2016, opvolgt.

6 | Kim Jong-un | Roekeloze dictator daag het Westen uit

Het was het jaar waarin we de man achter het mollige gezicht met de brede glimlach en het opgeschoren kapsel iets beter leerden kennen. De wereld wist weinig van Kim Jong-un toen hij na het overlijden van zijn vader Kim Jong-il in 2011 aan het hoofd kwam te staan van de communistische kernmacht Noord-Korea. Zelfs zijn geboortedatum is een mysterie: Kim Jong-un is geboren in 1982, maar het kan ook 1984 of 1983 zijn.

Na de machtsovername toonde hij zich vaker aan het publiek met openbare bezoeken en speeches, een stijlbreuk met zijn voorgangers. In stilte werkte Noord-Korea voort aan zijn kernprogramma om in juli van dit jaar te verbazen met de eerste intercontinentale raket die de Verenigde Staten zou kunnen bereiken. Er volgden verschillende kernproeven en nog twee rakettests. Het leidde tot oplopende spanning met buurland en bondgenoot China, met Zuid-Korea en met de Amerikaanse president Donald Trump, die dreigde Noord-Korea ‘met vuur en furie’ van antwoord te dienen. Ondertussen blijft de bevolking van de communistische dictatuur gebukt gaan onder schrijnende armoede en voedseltekorten.

7 | Margrethe Vestager | De luis in de pels van multinationals

In Denemarken werd ze weleens ‘de ijskoningin’ genoemd. Sinds ze in 2014 in Brussel werkt, doet de bijnaam ‘de ijzeren dame’ de ronde. Als je die koosnaampjes hoort, zou je kunnen denken dat Margrethe Vestager koud en onaangenaam in de omgang is. Niets is minder waar - tenzij je een multinational bent die misbruik maakt van zijn machtspositie.

De bijnamen van de Deense eurocommissaris voor Mededinging slaan op haar onverzettelijke strijd voor een gelijk speelveld voor bedrijven in Europa. Drie jaar lang al maakt ze meedogenloos jacht op fiscale sluiproutes en schimmige fiscale rulings voor multinationals. ‘Bedrijven moeten op gelijke voet kunnen concurreren en niet op de kap van de bedrijven en belastingbetalers die wel hun deel afdragen aan de fiscus’, zo vat ze haar missie samen.

De lijst van bedrijven die op het matje moesten komen, is lang. Starbucks, IKEA en Fiat, onder andere. Maar het is vooral als luis in de pels van de Amerikaanse technologiereuzen Apple, Google, Facebook en Amazon dat Vestager indruk maakt. Ze werpt zich op als buffer tussen Europa en de dreigende almacht van Silicon Valley.

8 | Hein Deprez | Belg wil fruit- en groentereus Dole Food overnemen

De Belgische ondernemer Hein Deprez tekende een week geleden voor een van de meest verrassende bedrijfsnieuwtjes van 2017. Hij gaf toe dat hij onderhandelt om de groente- en fruitmultinational Dole Food over te nemen met zijn bedrijf Greenyard. De overname zou een huzarenstuk zijn, want de waarde van het iconische Dole wordt geschat op 2,5 miljard euro inclusief schulden. Dat is dubbel zoveel als de 1,2 miljard euro bedrijfswaarde van Greenyard.

Greenyard zou zijn omzet zien verdubbelen dankzij de acquisitie. De Belgische verhandelaar van vers fruit en verse groenten, diepvries- en conservengroenten en potgrond boekte vorig jaar 4,25 miljard euro omzet. Dole zat aan 4,5 miljard dollar (3,8 miljard euro).

Deprez is een selfmadeondernemer. Toen hij amper achttien jaar oud was, begon hij in het Oost-Vlaamse Belsele zijn eigen champignonkwekerij. Haast meteen begon hij overnames te doen, vaak van bedrijven die groter waren dan het zijne. Zo groeide Greenyard uit tot een multinational die zowat alle grote supermarkten van Europa belevert.

9 | Satoshi Nakamoto | De Banksy van de bitcoin

Misschien, heel misschien, hebt u dit jaar wel iets horen waaien over de bitcoin. De virtuele munteenheid kende, net als sommige andere ‘crypto currencies’, een waanzinnig parcours.

Veel minder bekend dan de bitcoin zelf is de bedenker ervan. De uitvinder van de technologie achter de munt staat bekend als Satoshi Nakamoto. Maar wie schuilgaat achter dat pseudoniem is een goed bewaard geheim. Nakamoto communiceerde in de begindagen van de bitcoin enkel digitaal, en verdween na enkele jaren helemaal van het toneel.

In wat soms deed denken aan de jacht op de mysterieuze straatartiest Banksy deden media hun uiterste best om de identiteit van Nakamoto te achterhalen. Maar niemand kon de puzzel doen kloppen. Er doen dertien verschillende namen de ronde, waaronder zelfs die van de techondernemer en miljardair Elon Musk - die uiteraard snel ontkende dat hij er iets mee te maken zou hebben.

Wie Nakamoto ook is, zijn uitvinding maakt vandaag grote golven. Niet enkel als bitcoin. De technologie achter de munt, blockchain, wordt gezien als de volgende grote techrevolutie.

10 | Theresa May | Annus horribilis te wijten aan slepende brexit-ellende

Voor de Britse premier Theresa May was 2017 een annus horribilis, waarin de brexit haar land, partij en eigen carrière genadeloos ondermijnde. Omdat May te weinig leiderschap etaleerde om zelf de Conservatieve koers te bepalen, clashten voor- en tegenstanders van een hard vertrek uit de Europese Unie steeds openlijker en vileiner. Het gevolg was dat haar onderhandelingsteam telkens besluiteloos in Brussel aankwam, waar pas begin deze maand de eerste fase van de scheidingsgesprekken met Europa afgerond werd. Gesprekken over de toekomstige handelsrelatie dreigen 2018 trouwens even moeilijk te maken, en de Britse economie nog meer onder druk te zetten.

Mays weinig charismatische persona - ‘Maybot’ werd haar bijnaam - leidde ook tot een desastreuze campagne voor de vervroegde verkiezingen in juni, waar de oppertory haar parlementaire meerderheid verspeelde. En zo ook nog wat meer gezag. Minister van Buitenlandse Zaken en brexithardliner Boris Johnson zinspeelde er steeds meer op Mays job te ambiëren. De meeste Conservatieven tonen echter geen genade en willen dat May eerst zelf de brexit-ellende oplost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud