Advertentie

Francis Van Eeckhout | West-Vlaamse ondernemer, getrouwd met Lotus-telg, investeert 41 miljoen in Deceuninck

Francis Van Eeckhout (l.) naast zijn vader Antoon in 2004. ©Photo News

Francis Van Eeckhout (links op archieffoto van 2004), ondernemer in de bouwmaterialensector en getrouwd met Lotus Bakeries-telg Benedikte Boone, wordt de grootste aandeelhouder van Deceuninck. De producent van pvc-ramen meldde gisterochtend dat hij 50 miljoen euro vers geld had opgehaald via een kapitaalverhoging. Ruim 41 miljoen euro daarvan komt van Gramo, een investeringsvennootschap van Van Eeckhout. De resterende miljoenen komen van Sofina, de beursgenoteerde holding van de familie Boël.

Van Eeckhout, die al 5 procent van de Deceuninck-aandelen bezat, ziet zijn belang stijgen tot 21 procent. Hij steekt zowel Sofina als Desco, dat de belangen van de familie Deceuninck bundelt, voorbij. Desco werd eveneens gepolst voor een bijdrage, maar naar verluidt zaten niet alle familieleden op dezelfde lijn.

Van Eeckhout, die in Roeselare op amper 2 kilometer van het hoofdkwartier van Deceuninck woont, groeide op in een ondernemersfamilie. Hij leidde samen met zijn broer Philiep de familiale beton- en cementactiviteiten tot het moment dat die verkocht werden aan de Ierse multinational CRH, bij ons ook gekend als de eigenaar van Gamma.

De twee broers zijn geenszins op hun geld blijven zitten. De voorbije jaren doken ze op op de Brusselse beurs. Philiep als reddende engel en nieuwe meerderheidsaandeelhouder van het kwakkelende groenestroombedrijf 4Energy. En Francis zowel bij Deceuninck als bij de koekjesbakker Lotus Bakeries. Dit jaar alleen al trok hij via zijn vennootschap Holve 1,25 miljoen euro uit voor Lotus-aandelen. Die aankopen moet hij aanmelden bij de beurswaakhond FSMA omdat hij getrouwd is met de jongste dochter van Karel Boone, lid van de oprichtersfamilie achter het koekjesbedrijf. Francis is voorts betrokken als manager en bestuurder bij enkele lokale bedrijven, waaronder een gespecialiseerd in kunststofbouwmaterialen (regenwaterputten, afvoergeulen).

Deceuninck gaat de centen inzetten voor de financiering van de overname van het Turkse Pimas, die eerder deze week werd aangekondigd. Deceuninck kon de overname in principe met extra schulden financieren, maar dan zou er amper ruimte zijn om op korte termijn nog grote investeringen te doen. En laat nu net dat zijn wat CEO Tom Debusschere voor ogen heeft. Met een kapitaalverhoging heeft hij alvast de handen vrij. Debusschere kijkt naar expansie in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en andere groeilanden.

Daarmee lijken de crisisjaren, gekenmerkt door fabriekssluitingen, verliezen en problemen met de banken, achter de rug. Al merken analisten op dat er door de zwakte op de bouwmarkt en de verzwakking van de Turkse lira voor beleggers nog geen reden is tot euforie. Het aandeel steeg na de nieuwsberichten 9,6 procent. Van Eeckhout heeft daarmee meteen 3,5 miljoen euro papieren winst op zijn investering. Hij wou geen commentaar geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud