Advertentie

Brusselse Fransman moet Bank van het Vaticaan weer clean imago aanmeten

©Reuters

De Franse financier Jean-Baptiste de Franssu is gisteren aan een nieuwe missie in zijn leven begonnen. Een missie die hem mogelijk dichter bij God brengt. Want de volgende jaren bestiert de 51-jarige ondernemer het Instituut voor Religieuze Werken (IRW), beter bekend als de Bank van het Vaticaan of de Bank van God. De financiële instelling moest op zoek naar een nieuwe topman nadat de Duitser Ernst von Freyberg te kennen gegeven had zijn job in Vaticaanstad na 15 maanden hard labeur te willen inruilen voor een baan in zijn vaderland.

De Franssu doorzwom veel watertjes. In Frankrijk stond hij aan het hoofd van de Caisse des dépôts et consignations (CDC), een openbare financiële instelling. Vijftien jaar lang was hij ook de topman van de Europese tak van de Amerikaanse fondsengigant Invesco. En hij was twee jaar voorzitter van de European Fund and Asset Management Association (Efama).

Drie jaar geleden sloeg hij een heel andere weg in. Na zijn vertrek bij Invesco richtte hij in Brussel zijn eigen bedrijfje op. Incipit, Latijn voor ‘het begint’, adviseert klanten over fusies en overnames.

In tegenstelling tot veel landgenoten koos de Franssu Brussel niet om fiscale redenen als uitvalsbasis voor zijn bvba. De verklaring is veel simpeler: de Fransman is met een Belgische getrouwd en woont al jaren in Etterbeek.

Na zijn uren kluste de consultant sinds de zomer van vorig jaar ook wat bij in Vaticaanstad. Hij zetelde in een commissie die moest uitzoeken wat allemaal was misgelopen met de financiën van de Heilige Stoel. Blijkbaar maakte de praktiserende katholiek - die de traditionele familiewaarden hoog in het vaandel draagt - daar behoorlijk wat indruk op Vallejo Balda, een vertrouweling van paus Franciscus. Want die droeg de Franssu persoonlijk voor als topman voor de Bank van God.

‘Ik zie mijn nieuwe rol als een missie’, zei de Franssu gisteren. De missie is duidelijk: het hervormingspad van Von Freyberg blijven bewandelen zodat de Bank van het Vaticaan weldra weer een gerespecteerde, transparante instelling is.

De 127 jaar oude financiële instelling kan een opsmukoperatie gebruiken. Want de afgelopen decennia haalde ze meer het nieuws door schandalen - de bank zou maffiageld witgewassen hebben - dan door goede werken.

‘We moeten ons weer gaan concentreren op onze kerntaak: geld overmaken voor religieuze werken, aan medewerkers van het Vaticaan en aan liefdadigheidsinstellingen’, klonk het gisteren. ‘Het Vaticaan moet een model van financiële transparantie worden en mag niet het voorwerp vormen van schandalen.’

In 2013 haalde Von Freyberg al flink de bezem door de bank. De Duitser knipte de banden door met 3.000 klanten, soms van twijfelachtig allooi. De operatie had wel een impact op de resultaten. In 2013 boekte de instelling amper 2,9 miljoen euro winst. Een jaar eerder was dat nog 86,6 miljoen. De Franssu wacht de uitdaging de winst via louter ethische beleggingen weer op te krikken. Daarvoor ruilt hij Etterbeek voor Rome.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud