François Fornieri | Luikse zakenman wil farma-ambities waarmaken met beursgang in Brussel

François Fornieri, de CEO van Mithra. ©LAURIE DIEFFEMBACQ

De Waalse ondernemer François Fornieri wil zijn bedrijf Mithra, in 1998 opgericht vanuit de Luikse universiteit, op de Brusselse beurs lanceren. Mogelijk al volgend voorjaar.

Fornieri, van Italiaanse afkomst en Luikenaar in hart en nieren, wil van zijn bedrijf een internationale speler maken met een lokale verankering in Luik. Hij sponsort onder andere ook de vrouwenploeg van voetbalclub Standard en investeerde enkele miljoenen euro’s in de herlancering van het Luikse automerk Imperia. In het ook door hem overgenomen hotel Bocholtz, in het hart van Luik, wil hij een businessclub huisvesten.

Maar de grootste plannen heeft de ex-Manager van het Jaar met ‘zijn’ Mithra. Het is de Belgische marktleider in anticonceptiemiddelen voor vrouwen. Maar in ons land zit Mithra aan zijn limiet, liet Fornieri eerder optekenen. Zijn ambities klinken bijzonder groots. Zeker in vergelijking met de huidige omvang van het bedrijf, dat zowat 20 miljoen euro jaaromzet heeft.

Fornieri heeft internationale ambities met nieuwe distributiefilialen in onder andere Brazilië en Indonesië. Hij opent ook een productiesite in Wallonië, waarvoor de grondwerken deze week beginnen en waar hij op termijn 100 mensen wil tewerkstellen. Dat alleen al vergt 60 miljoen euro investeringen.

Eerder dit jaar kwamen ook de Waalse overheidsfondsen Meusinvest en SRIW aan boord als aandeelhouder, evenals Ogeo Fund, het pensioenfonds van de Luikse intercommunale Publifin (ex-Tecteo). Maar ook met de afgesloten kredieten erbij, komt Fornieri nog tientallen miljoenen te kort om zijn droom te financieren.

Fornieri plant daarom eind dit jaar bij privé-investeerders nog een kapitaalronde om ‘enkele miljoenen’ op te halen. Of hij daarvoor opnieuw zal aankloppen bij investeerders als Jos Sluys, Christian Dumolin, Roland Duchatelet en de familie Van Rompay laat hij nog in het midden. Met die bekende ondernemers maakte hij al mooie tijden mee bij Uteron Pharma, specialist in vrouwengeneesmiddelen. Het bedrijf werd in 2013 voor 150 miljoen dollar (112 miljoen euro) verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Fornieri cashte daarbij 20 miljoen euro.

Als het aan Fornieri ligt, volgt komend voorjaar de beursgang van Mithra om 30 à 50 miljoen euro op te halen. ‘Ik wil zo snel mogelijk naar de beurs. Ik hoop op een beursgang in de loop van maart of april 2015’, verklaarde hij het voorbije weekend in een interview met De Standaard. De Mithra-topman zegt dat de banken ING en Degroof de operatie gaan begeleiden. Het lijkt er evenwel niet op dat die al een formeel mandaat op zak hebben.

Fornieri wil alles in een stroomversnelling brengen omdat hij met overnameplannen in zijn hoofd rondloopt. Hij aast op een Nederlands bedrijf dat op basis van een natuurlijk hormoon een behandeling ontwikkelt tegen menopauzeklachten en vruchtbaarheidsproblemen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud