In Memoriam Karl Albrecht

©EPA

Aldi-stichter en koning van discount leerde consumenten goedkoop winkelen.

Karl Albrecht (94) is vorige week woensdag overleden, maar Aldi heeft zijn overlijden pas gisteren bekendgemaakt. Ook toen zijn broer Theo en zijn neef Berthold overleden, respectievelijk in 2010 en 2012, duurde het weken tot maanden voor er een persbericht werd uitgestuurd. De familie Albrecht, stichter van de discountwinkels Aldi en volgens Forbes de rijkste Duitsers, leeft teruggetrokken en discreet. Uit schrik eigenlijk. In 1971 werd Theo Albrecht 17 dagen ontvoerd. Broer Karl onderhandelde in die bange dagen met de ontvoerders en moest uiteindelijk 7 miljoen Duitse mark betalen, het hoogste bedrag dat ooit in Duitsland als losgeld werd betaald.

Karl en Theo waren van jongs af aan twee handen op een buik. Na de Tweede Wereldoorlog namen ze het kruidenierswinkeltje van hun moeder in het Duitse Essen over. Het werd de basis van een imperium van discountwinkels, vandaag naar schatting zo’n 40 miljard euro waard, waar de nadruk lag op goedkoop. Lage prijzen, geen dure merkproducten, enkel een uitgekiend assortiment producten. ‘Alleen producten die dagelijks worden gebruikt’, zei Karl Albrecht.

Er is ook geen opsmuk in de winkels: de goederen worden eenvoudig in hun verpakkingen op paletten uitgestald. Geen ‘Schnickschnack’, verwoordde Albrecht het. Zelfbediening in zijn puurste vorm. Albrecht wist waarover hij sprak, want hij draaide al op jonge leeftijd mee in het winkeltje van zijn moeder én werkte ook in een delicatessenzaak. Daar zag hij wat hij beter weg kon laten in zijn winkels.

Het concept van de discountsupermarkt sloeg aan na de oorlog. Eerst in Duitsland, later veroverden de twee broers ook Europa en de wereld. Aldi, wat staat voor Albrecht Discount, is nu met meer dan 10.000 winkels aanwezig in 17 landen.

Maar in 1961, net toen het bedrijf liep als een trein, kwam de clash tussen de twee broers. Na een felle ruzie over de verkoop van sigaretten in hun supermarkten, gingen ze elk hun weg. Aldi werd in tweeën gesplitst. Karl kreeg Aldi Süd: het westen en het zuiden van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Hij schakelde meteen een versnelling hoger en de omzet groeide sterker dan die van Aldi Nord. Karl hield vast aan de basisstrategie: lage prijzen en geen franjes, de sleutel van het jarenlange succes. Hij slaagde erin de consument anders te doen winkelen. Aldi Süd telt vandaag 1.830 supermarkten en 35.000 werknemers in Duitsland. Wereldwijd zijn er 4.860 supermarkten, in 2013 goed voor een omzet van 38 miljard euro.

Met een vermogen van meer dan 19 miljard euro was Karl Albrecht de rijkste Duitser. Hij laat een dochter en een zoon na, die niet actief zijn in de supermarkten, maar wel een oogje in het zeil houden via de stichting die hun vader in het leven riep. Karl trok zich al in 2002 terug uit Aldi om de leiding over te laten aan buitenstaanders. Aldi Nord, waar ook België deel van uitmaakt, wordt nog steeds geleid door Theo Junior, de zoon van Theo Albrecht en dus de neef van Karl.

Ook al was Karl superrijk, hij pronkte daar niet mee. Geen privé-jet, geen buitensporige feestjes, geen buitenverblijven. Hij weigerde steevast erkenningen en lofbetuigingen en woonde nog steeds in zijn villa in Essen. Het enige excentrieke wat hij ooit deed, was een golfterrein laten bouwen waar hij dagelijks ging oefenen.

Dat Karl meer heeft verdiend dan zijn broer Theo, maakt eigenlijk weinig uit. De twee broers hebben hun vete destijds heel gauw bijgelegd. Al snel gingen ze zoals voordien op zondag weer samen naar de mis, om nadien ook samen te lunchen. En nu liggen ze begraven op enkele meters van elkaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud