Joe Käser | Financieel directeur moet na falen Peter Löscher tij bij Duitse industriële reus keren

©AFP

Joe Käser volgt vandaag Peter Löscher op aan de top van het Duitse industriële conglomeraat Siemens. Löscher moet plaats ruimen nadat hij sinds zijn aantreden als CEO in 2007 vorige week een vijfde winstalarm heeft gepubliceerd. Het jongste alarm werd de Oostenrijker, samen met de oplopende kosten voor een aantal projecten, fataal.

Käser is volgens welingelichte bronnen de geknipte opvolger. Het Duitse dagblad Die Welt typeert Käser als de éminence grise die uit de schaduw treedt. De 56-jarige Käser kent alle radertjes van het Duitse concern. Hij bracht er zijn volledige loopbaan door. Als 23-jarige ging hij bij de groep uit München aan de slag op de divisie halfgeleiders. Nadien klom hij op via verschillende administratieve en financiële functies. Zijn carrièrepad bracht hem van Maleisië in de jaren 80 naar Californië in de jaren 90. Daar liet de Beier Josef Käser zijn naam omdopen in het Amerikaans klinkende ‘Joe’ Käser.

In 2004 schopte Käser het tot chef strategie. Twee jaar later werd hij de financiële topman. Als financieel directeur had Käser altijd een antwoord klaar en wist hij de lastigste vragen van analisten met flair te pareren.

De doorgewinterde Siemens-boy contrasteerde sterk met Löscher, een buitenstaander die in 2007 was binnengehaald om Siemens na een corruptieschandaal in rustiger vaarwater te brengen. Die affaire zadelde Siemens in 2008 op met een boete van bijna 1 miljard euro, maar Käser kwam er niet door in opspraak. Aan de rechters verklaarde hij alleen dat ‘het niet te verklaren is dat de directie niet reageerde’.

Het podiumbeest in Käser stal op persconferenties of aandeelhoudersvergaderingen vaak de show, terwijl CEO Löscher er droogjes bij zat. De elegante Beier - fijn brilmontuur, grijzende haren perfect in de plooi - verraste onlangs vriend en vijand door daags voor een algemene vergadering zijn markante snor af te scheren.

De elegante Käser weet van aanpakken. Hij kon voor Siemens een banklicentie in de wacht slepen, zodat het conglomeraat zich rechtstreeks bij de centrale banken kan laven.

Publiekelijk viel Käser zijn CEO nooit af. Maar binnenskamers zaten beide toplui niet altijd op dezelfde golflengte. Zo zou Käser de publicatie van een zoveelste winstalarm in zes jaar tijd voorbarig gevonden hebben. Hij wilde nog even vasthouden aan de eigen prognose: dat de winstmarge van het conglomeraat in het gebroken boekjaar 2013-2014 minstens 12 procent zou bedragen.

Käser is van plan het herstructureringsprogramma waarop zijn voorganger zijn tanden stuk beet af te ronden en de geplande kostenbesparingen door te drijven.

Nu nog afwachten of Käser daarmee het vertrouwen van de investeerders terug kan winnen. Want dat is broodnodig. Onder het CEO-schap van Löscher verloor het aandeel Siemens 22 procent van zijn waarde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud