Le nouveau Saverys est arrivé

Alexander Saverys (36) neemt bij CMB - de scheepvaartgroep die ook actief is in luchtvaart - de fakkel over van zijn vader Marc. Die gaat de voorzittershamer hanteren en samen met de ‘oude scheepvaartgetrouwen’ van het eerste uur, Ludwig Criel en Benoit Timmermans, waken over de nieuwe, jonge Saverys-generatie die plots aan het roer komt van CMB. Want behalve Alexander komen ook zijn broers Michaël en Ludovic aan boord.

De ranke bijna twee meter lange Alexander is de oudste zoon van Marc en heeft de meeste scheepvaartervaring. Na zijn studies rechten en een MBA richtte hij in 2004 de kustvaartrederij Delphis op. Met financiële hulp van zijn vader. Met Delphis vervoerde hij containers, die met megaschepen naar grote havens werden aangevoerd, naar kleine kusthavens. Van Sint-Petersburg tot Gibraltar.

Saverys nam een blitzstart. Na drie jaar had hij een vloot van een veertigtal schepen, waarvan tien in eigendom. Geen kleine binnenschepen, maar potige containerschepen die 500 tot 2.500 containers aan boord konden nemen. De omzet steeg naar 400 miljoen euro. Op een bepaald moment was Delphis een van de vijf grootste ‘shortsea’-rederijen ter wereld. Maar in 2009 sloeg de crisis toe. De omzet halveerde en de cijfers kleurden rood. ‘Het was een grote les in bescheidenheid’, zei hij daar vorig jaar over. De crisis bezorgde hem letterlijk grijze haren en Saverys leerde lessen die hij naar eigen zeggen ‘heel zijn leven zal meedragen’. Dat je om te overleven moet kunnen bogen op een netwerk van klanten, leveranciers en banken. En dat tijd investeren in het uitbouwen van relaties cruciaal is om moeilijke tijden door te komen. Diezelfde principes hanteert vader Marc al decennia om CMB en Euronav over de cyclische hoogtes en laagtes te loodsen.

Saverys is net als zijn vader een no-nonsenseman, low profile, bescheiden maar tegelijk ambitieus en veeleisend voor zichzelf. ‘Ik streef niet naar makkelijkheid’, zegt hij. ‘Ik zal mezelf wellicht nooit geslaagd vinden in wat ik doe.’ Saverys is zich ten volle bewust van het feit dat hij geboren is met een zilveren lepel in de mond. Maar toch wil hij graag worden gezien als Alexander Saverys en niet als de zoon van. ‘Behalve de zoon van Marc Saverys en Catherine Verbeke ben ik ook een persoon met een eigen voornaam.’

Toen Saverys in 2004 als piepjonge snaak in de scheepvaartwereld stapte was er veel wantrouwen. Die heeft geld gekregen van zijn vader, het zal wel vlug gedaan zijn, was in de sector te horen. Maar Saverys zette door, werkte keihard, bouwde een netwerk op en bleef boksen om te overleven. Zijn Delphis-ervaring en zijn internationale netwerk zullen hem bij CMB goed van pas komen.

‘We moeten in ons land onze mentaliteit tegenover mislukken veranderen’, is Saverys’ antwoord op de vraag hoe men jongeren moet stimuleren. ‘Mislukken is niet erg. De angst om te falen daarentegen werkt verlammend.’

Advertentie
Advertentie