Patrick Janssens | Gewezen burgemeester van Antwerpen maakt overstap naar Belgisch topvoetbal

Patrick Janssens voor de kleuren en de sponsors van KRC Genk. ©BELGA

Als kind van het Kiel stroomt Beerschotbloed door zijn aderen. Met lede ogen moest hij toezien hoe de roemrijke club van zijn hart in 2013 failliet ging en vandaag als de anonieme fusieploeg Beerschot Wilrijk overleeft in het vagevuur van vierde klasse. Net daarom noemt hij Racing Genk een voetbalproject naar zijn hart. ‘Vanuit Antwerpen - dat geen enkele eersteklasser heeft - wordt jaloers gekeken naar de topclub die in Limburg in ruim twintig jaar is uitgebouwd. Ik kan best begrijpen dat diehard Racing Genk-fans een probleem hebben met mijn voetbalverleden. Maar als iedereen in het voetbal alleen zou kunnen werken voor de club waarvan hij supporter is, zou niemand ooit getransfereerd kunnen worden.’

Janssens zei onlangs in een interview nog dat hij ervan droomde ooit een krant of een voetbalploeg te mogen leiden. Die droom jaagde hij actief na. Janssens stelde zelf zijn kandidatuur bij Racing Genk. Waarom Racing Genk voor hem koos? ‘Hij heeft als gewezen marketeer verstand van merken, en als gewezen partijvoorzitter en burgemeester heeft hij dan weer veel ervaring met leidinggeven, coachen en bruggen bouwen’, zegt voorzitter Herbert Houben.

Daarmee is het kronkelige carrièrepad van de 57-jarige Janssens samengevat. Hij maakte naam en faam in de reclamewereld, tot hij in 1999 overstapte naar de toenmalige SP om er voorzitter te worden. Onder zijn bewind liet hij de Vlaamse socialisten vervellen tot sp.a. Vier jaar later nam hij ontslag als voorzitter en werd hij burgemeester van Antwerpen. Met een mars op het stadhuis jaagde N-VA-voorman Bart De Wever hem bijna tien jaar later weg van het Schoon Verdiep. Bij Janssens is die nederlaag twee jaar later nog altijd niet verteerd. ‘Ik kan mijn relatie met de stad niet beter omschrijven dan als een gebroken liefdesrelatie. Het is af, en zij heeft het afgemaakt’, zei hij onlangs in De Morgen.

In zijn partij kijken sommigen even bitter terug op de politieke passage van Janssens. Dat hij zich profileerde als partijloze burgemeester die zijn stad als manager bestuurde, viel niet bij elke sp.a’er in even goede aarde. Kort na de verkiezingen noemden sp.a-kopstukken Peter Vanvelthoven en Hans Bonte de keuze van Janssens om op 25 mei niet op een lijst te staan zelfs ‘crapuleus.’

Midden vorig jaar raakte bekend dat Janssens met een doctoraat over stadsontwikkeling begon aan de London School of Economics. Maar die nieuwe passie laat hij nu schieten voor zijn allereerste liefde. Janssens schreef als student sociologie zijn thesis over het Belgisch voetbal. Zijn conclusie: de spankracht van de competitie en de mate waarin de betrokken clubs meespelen voor de prijzen bepalen het aantal toeschouwers.‘Voor de rest heb ik niets met het professionele voetbalmilieu. Maar dat zie ik als een troef, zoals ik ooit ook zonder enige kennis van de politiek partijvoorzitter en daarna burgemeester ben geworden’, klinkt het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud