Advertentie

Rugbybankier van Crédit Agricole incasseert verlies Espírito Santo

©IMAGEGLOBE

De kwartaalwinst van de Franse bank Crédit Agricole werd bijna volledig weggeveegd door de afschrijving van de participatie van bijna 15 procent in de Portugese Banco Espírito Santo. Na de afschrijving van 708 miljoen euro bleef er voor het kwartaal amper 17 miljoen euro winst over, tegenover 696 miljoen euro tijdens het tweede kwartaal een jaar eerder.

‘Onze groep krijgt af te rekenen met zaken die specifiek zijn toe te schrijven aan de familie Espírito Santo en die buiten de sfeer van het bestuur van de bank vallen’, verklaarde Jean-Paul Chifflet (64), de topman van Crédit Agricole, gisteren. De Franse bank onderhoudt al sinds de jaren 90 goede banden met de Portugese bank, maar voelt zich nu gerold door de stichtende familie. De bank ging bankroet in het weekend en de oude aandeelhouders hielden enkel de ‘bad bank’ over. De ‘good bank’ maakt een doorstart na een tussenkomst van de Portugese overheid. Crédit Agricole sluit een strafklacht tegen de familie niet uit.

Het was niet het enige slechte nieuws dat de topman van Crédit Agricole gisteren op te biechten had. Zijn bank onderhandelt ook met de Amerikaanse overheid over de omvang van een boete. Net als concurrent BNP Paribas ging Crédit Agricole in de fout met dollartransacties die inbreuken vormden op het sanctiebeleid van de VS. De transacties liepen over de periode van 2003 tot 2008 en de bedragen zouden aanzienlijk lager liggen dan die bij de concurrent. Met welke landen Crédit Agricole ongeoorloofd zaken deed, wilde Chifflet gisteren niet kwijt.

Het slechte nieuws slaat de topman niet uit zijn lood. Chifflet is een autodidact. Hij staat bekend als een stugge bankier en een goede puinruimer. Hij heeft geen hoger diploma, maar dat compenseert hij ruimschoots door de doortastende manier van aanpakken die hij zich eigen maakte tijdens zijn rugbyjaren. Van zijn 15de tot zijn 30ste was hij een fervente rugbyspeler. Op zijn 23ste begon hij bij de bank en hij doorliep er de hele hiërarchie.

In 2010 werd Chifflet de topman van Crédit Agricole. Het was het begin van een stormachtige periode. Door dure, slecht getimede overnames in Spanje, Italië en Griekenland vlak voor de eurocrisis kwam de bank in zwaar weer terecht. Het gevolg was dat de resultatenrekening dieprood kleurde in 2011 en 2012. Chifflet werkte aan een grootscheeps herstructureringsplan: hij ontdeed zich onder meer van de Belgische dochter en zorgde ervoor dat de bank in 2013 weer winst kon boeken.

Zijn reputatie als puinruimer bouwde hij op voor hij op de hoogste positie terechtkwam. In Frankrijk stelde hij orde op zaken bij enkele regionale kassen van de bank die met grote problemen kampten.

Volgens Chifflet is de tegenslag in Portugal niet belangrijk genoeg om de winstgevendheid van Crédit Agricole fundamenteel te laten ontsporen. Tegen 2016 zou de rendabiliteit volledig hersteld moeten zijn. De kapitaalratio’s zijn sterk genoeg om de Europese stresstest van dit najaar te doorstaan, meent Chifflet. Tenminste als de Amerikaanse justitie geen vuile tackle uitdeelt aan de rugbybankier.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud