Advertentie

Stephen Elop: Nokia-topman krijgt tweede kans om vuist te maken tegen Apple en Google

©Bloomberg

Stephen Elop, die drie jaar geleden de overstap maakte van Microsoft naar Nokia, krijgt een tweede kans om een vuist te maken tegen Apple, Google en Samsung. Bij Nokia brak hij geen potten, maar toch zit de 49-jarige Canadees in poleposition om Steve Ballmer op te volgen als topman van Microsoft.

Elop heeft de ervaring om de nieuwe CEO te worden, luidt het. Hij kent de toestellen - hij reist met een dozijn mobiele apparaten en gebruikt ze allemaal - en hij kent de software.

Elop, geboren in Ancaster, Ontario, wist al van jongsaf aan dat zijn toekomst in de technologiewereld ligt. Zijn grootvader was marconist tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn vader ontwierp transformatoren voor energiecentrales. Het lag voor de hand dat Elop voor een ingenieursopleiding ging. In zijn eerste jaar schrijft hij de handleiding voor het computersysteem van de campus.

Toen hij in 1986 afstudeerde, stond de techwereld in vuur en vlam. Gsm’s waren toen nog sciencefictionachtige gadgets, maar Microsoft en Apple wonnen aan kracht. Bedrijven zetten hun typemachines bij het huisvuil en haalden de eerste pc’s in huis.

Elop was volledig te vinden voor de technologie van morgen en ging in Toronto aan de slag bij het softwarebedrijfje Soma. Dat kwam later in handen van Lotus, de maker van spreadsheets.

Na een passage van zes jaar bij fastfoodketen Boston Chicken verkaste Elop weer naar zijn geliefde techwereld. Bij Macromedia in San Francisco schopte hij het tot CEO - zijn eerste topjob -, tot het bedrijf opging in Adobe Systems. Daarna ging het naar Juniper Networks.

Dé move in zijn carrière volgde begin 2008. Microsoft-topman Steve Ballmer haalde Elop naar Redmond, Washington en plaatste hem aan het hoofd van het Office-softwarepakket, de kaskoe van de softwaregigant.

Tweeëneenhalf jaar later volgde de grote sprong naar Nokia. Een zeer gedurfde overstap, want de Finse gsm-producent was dan al lang niet meer de reus van weleer. Door de snelle opmars van de iPhone (Apple) en het besturingssysteem Android (Google) was het bedrijf nog maar een schim van zichzelf. Elop werd binnengehaald als de eerste niet-Amerikaanse CEO van de trots van Finland. Hij moest Nokia weer schwung geven en de immense achterstand in smartphones wegwerken. Een vrij hopeloze zaak, gezien de kracht waarmee Apple en Samsung over de sector walsten.

Dat verklaart waarom Elop in zijn eerste maanden bij Nokia in een interne e-mail brandhout maakte van het bedrijf én zijn medewerkers: ‘We staan op een brandend platform. We moeten er durven af te springen.’ De topman voegde de daad bij het woord en gooide het eigen besturingssysteem Symbian buiten en haalde Microsofts alternatief binnen. Tabula rasa, maar de investeerders waren niet overtuigd, de koersval van het aandeel ging onverminderd voort.

Zijn analyse mocht er dan boenk op zijn, de voorbije drie jaar is de vader van vijf kinderen (14 tot 21 jaar) - een meisjesdrieling, een zoon en een geadopteerd Chinees meisje - er niet in geslaagd het bloeden te stelpen. ‘Elop is uitstekend in het uitvoeren, maar hij heeft een gebrek aan visie’, stellen sceptici.

Bij Microsoft krijgt de fanatieke recreatieve piloot een tweede kans om het tegendeel te bewijzen. Eerst als hoofd van de afdeling ‘devices’ (met onder andere de Surface-tablet en de spelconsole Xbox One) en wie weet zelfs als de opvolger van opperhoofd Steve Ballmer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud