Telg van derde generatie krijgt operationele verantwoordelijkheid in familieholding

Giulia Van Waeyenberge (32) ruilt haar job van investment manager bij Sofina voor een gelijkaardige functie bij De Eik, de holding van de Vlaamse ondernemersfamilie Van Waeyenberge waarvan haar oom Piet Van Waeyenberge (75) het boegbeeld is. Ze zal deel uitmaken van het vierkoppige team van investment managers onder leiding van CEO Philippe Vandeurzen.

Giulia Van Waeyenberge is niet de eerste vertegenwoordiger van de derde generatie die een operationele rol krijgt in de familieholding. Haar nichten Titia (dochter van Piet) en Klara (dochter van Johan) zijn respectievelijk legal counsel en investment manager.

De Eik is in 1971 opgericht door pater familias Camille Van Waeyenberge. Piet, de oudste zoon van Camille, trad enkele jaren terug als CEO maar hij is nog wel de erg aanwezige voorzitter van de raad van bestuur. Giulia is een dochter van Gabriel Van Waeyenberge, de jongste broer van Piet. Ze is al bestuurder bij het elektronicabedrijf Velleman en bij de logistieke groep Eurobrokers, twee bedrijven uit de portefeuille van De Eik.

Om de job in de familieholding te krijgen, heeft Giulia Van Waeyenberge een selectieprocedure moeten doorlopen. Ze kan mooie adelbrieven voorleggen. Ze behaalde het diploma van burgerlijk ingenieur aan de universiteit van Leuven en trok dan naar Singapore voor een economische opleiding. Daar ging ze ze nadien aan de slag bij ABN AMRO, later stapte ze over naar de zakenbank Merrill Lynch, eerst in Singapore, later in Londen.

In 2010 werd ze in Brussel investment manager bij Sofina, de investeringsmaatschappij van de familie Boël. Voor Sofina werd ze bestuurder bij Deceuninck, de beursgenoteerde fabrikant van pvc-raamprofielen, en bij de online schoenenverkoper Spartoo.

Met haar oom Piet Van Waeyenberge heeft ze haar engagement in de Vlaamse ondernemerswereld gemeen. Hij was vroeger voorzitter van de werkgeversorganisatie Voka-VEV, zij is nu een van de vicevoorzitters van Voka en voorzitter van Jong Voka.

Ze is getrouwd met Michael Saverys, een van de zonen van reder Marc Saverys (CMB, Euronav). Samen hebben ze drie zoontjes.

Betekent haar overstap naar De Eik dat ze zich warm loopt om op termijn de nieuwe ‘chef de famille’ te worden als Piet Van Waeyenberge helemaal afzwaait? ‘Dat is niet aan de orde’, zegt Piet Van Waeyenberge. Zijn mandaat als voorzitter van de raad van bestuur loopt volgend jaar af maar kan worden hernieuwd. ‘Ik heb een aantal externe mandaten opgegeven zodat ik meer tijd heb voor De Eik, en ik ben nog in goede gezondheid.’

In de raad van bestuur van De Eik zijn verschillende van de negen familietakken vertegenwoordigd, door leden van de tweede of derde generatie.

De Eik heeft een balanstotaal van zowat 180 miljoen euro. De maatschappij bezit participaties in de private-equityvennootschap Indufin, in de mediagroep Corelio, de voedingsbroker Pietercil, de logistieke groep Eurobrokers en de elektronicagroep Velleman. Ze heeft ook heel wat vastgoedbelangen en is actief in de landbouwsector in Paraguay.

De familie Van Waeyenberge had tot de bankencrisis van 2008 een belang in Fortis en KBC. Sinds enkele jaren profileert De Eik zich meer als een directe investeerder in bedrijven dan als een financiële holding. Een rol die de groep actiever wil spelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie