Postbusbeheerders verdienen aan Leaks

©Kristof Vadino

Postbusvennootschappen liggen internationaal onder vuur door de Panama Papers en andere datalekken. Maar de toenemende regulering die daarop volgde is geen bedreiging, vinden de beheerders. Integendeel, hun omzet stijgt.

Wie vanuit België door Luxemburg naar Frankrijk of Duitsland rijdt, kan er niet naast kijken: de ronde glazen kantoortoren met bovenaan het blauw-witte logo van SGG. Dat is een van de grootste boekhoudkantoren dat de Luxemburgse postbusvennootschappen van Belgische vermogende families en grote bedrijven beheert. De groep met 250 miljard dollar onder beheer is actief van Hongkong tot de Caraïben.

De hoge toren van SGG staat als een vuurtoren aan de rand van het ‘postbuseiland’ Cloche d’Or, een bedrijvenpark net buiten het centrum van Luxemburg. Verwacht hier geen typisch Vlaams industrieterrein. Cloche d’Or is bezaaid met trustkantoren en financiële dienstverleners waar duizenden boekhouders, juristen en bedienden in maatpak werken.

Bekende namen als BDO, Intertrust, Alter Domus, Mazars Fiduo, Ficel, Estera en financiële groepen als Degroof Petercam liggen er vlak bij elkaar. In het Groothertogdom zitten er liefst zeven boekhoud- en trustkantoren in de top 100 van grootste werkgevers, een rangschikking waar ook 18 banken in zitten. Samen zijn die goed voor meer dan 25.000 werknemers.

Luxemburgs gunstige fiscale regime doet de postbusbeheerders er floreren. Ze kunnen jaarlijks duizenden euro’s boekhoud- en domiciliëringskosten factureren aan de beheerde vehikels. Bij sommige postbusvennootschappen lopen die kosten zelfs op tot honderdduizenden euro’s.

Datalekken

Het Luxemburgse filiaal van het postbuskantoor TMF boekte in 2016 een omzet van 42,3 miljoen euro en puurde daar een nettowinst van 18,5 miljoen euro uit. De grootste kostenpost - personeel - was slechts 15,7 miljoen euro zwaar. Bij het Luxemburgse vehikel van de concurrent Intertrust is 24,8 miljoen euro nettowinst gerealiseerd op een omzet van 78 miljoen euro dankzij een groei van het aantal beheerde entiteiten én hogere facturen.

Belastingparadijzen staan mede door datalekken als LuxLeaks en de Panama Papers onder druk. Maar Intertrust ziet daarin juist mogelijkheden om te groeien. ‘Bijkomende transparantievereisten, meer regels en maatregelen rond fraude en de financiering van terrorisme bieden ons nieuwe opportuniteiten.’ Zo leiden strengere witwasregels tot meer gefactureerde uren. Ook TMF verwacht dat meer regulering tot gevolg zal hebben dat klanten hun bedrijfsstructuren anders organiseren. ‘Dat heeft een positieve impact op de resultaten’, klinkt het in het jaarverslag.

Belgische zakenfamilies waren niet enkel klant van SGG, een aantal profiteerde ook van de groei van de postbusbeheerder. De holding Cobepa, met onder meer de AB InBev-families als aandeelhouder, werd in 2010 eigenaar van SGG. In vijf jaar verdubbelde de omzet en Cobepa kon zijn belang in SGG doorverkopen met een rendement van 170 miljoen euro, goed voor een return van 23 procent.

Ook Ackermans & van Haaren pikt een graantje mee van de groei van de Luxemburgse postbuseconomie. Vastgoeddochter Extensa ontwikkelt een uitbreiding met 80 hectare van Cloche d’Or. Er komen nieuwe kantoren voor Deloitte en Alter Domus, de meest gebruikte fiduciaire in ons onderzoek. Alter Domus huist nu in een oud gebouw waar ook CFM, een onderdeel van de sanitaire specialist Van Marcke, gevestigd is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud