Vakbond investeert via Luxemburg en Mauritius

©BELGA

Luxemburgse constructie brengt grootste nationale industrievakbond ACV Metea in verlegenheid.

ACV Metea, Belgiës grootste nationale industrievakbond, investeert miljoenen euro’s via Luxemburg en het paradijselijke eiland Mauritius. Dat blijkt uit ons onderzoek naar constructies van Belgen in het groothertogdom.

Tussen de bijna 1,5 miljoen documenten die we uit het Luxemburgse bedrijvenregister plukten, vonden we ook de namen van vakbondslui van ACV Metea, dat 220.000 leden en 10.000 militanten telt. Dat een vakbond in Luxemburg en op Mauritius van belastingvoordelen profiteert, wringt met de protesten van de bonden tegen belastingontwijking.

In 2010 stond ACV Metea mee aan de wieg van het Rural Impulse Fund II. De bond investeerde er bijna 5 miljoen euro in en is samen met andere ACV-beroepscentrales ook aandeelhouder van Incofin, de beheerder van het fonds. Het ging om een nieuw fonds voor microfinanciering, de verlening van kleine kredieten aan landbouwers en andere kleine ondernemers in ontwikkelingslanden.

Microfinanciering

Dat gebeurde niet vanuit ons land, maar via Luxemburg, een bekende hub voor microfinanciering, goed voor 30 tot 50 procent van de wereldwijde markt. Dat heeft het niet alleen te danken aan zijn expertise op het domein, er vallen ook grote belastingkortingen te rapen. Zo moeten deze fondsen in Luxemburg niet eens de minimumtaks betalen die andere soorten fondsen er wel nog verschuldigd zijn.

POSTBUS LUXEMBURG

Postbusconstructies in Luxemburg herbergen miljarden aan Belgisch geld. Deze week leest u er alles over in ons dossier.

 

Maar boven op de keuze voor Luxemburg gebeurt nog eens een deel van de investeringen via Mauritius. Terwijl geen enkele investering daadwerkelijk op dat eiland plaatsvindt. Er wordt alleen gebruikgemaakt van een postbusadres. In de jaarrekeningen van het fonds staat letterlijk te lezen dat de passage via Mauritius belastingvrijstellingen oplevert. Vorig jaar kwam Mauritius ook al in opspraak tijdens het internationale belastingschandaal Paradise Papers.

De vakbond heeft al aardig verdiend aan het fonds. Zijn oorspronkelijke investering van 4,6 miljoen euro is nu 5,6 miljoen euro waard. En in 2016 ontving ACV Metea nog een dividend van 1,2 miljoen euro. De vakbond had als ‘feitelijke vereniging’ ook nog eens gebruik kunnen maken van een gat in de Belgische wet om ook op dat dividend geen belasting te betalen. Maar dat heeft ACV Metea niet gedaan. Intussen heeft de regering-Michel dat achterpoortje in de Belgische wet dichtgemaakt.

Bij het nationale ACV-secretariaat zelf viel de woordvoerder gisteren uit de lucht. Voor een reactie moesten we bij ACV Metea terecht.

De keuze voor Luxemburg was geen fiscale keuze.
William Van Erdeghem
voorzitter ACV MetEA

William Van Erdeghem, sinds januari de voorzitter van ACV Metea, benadrukt dat de keuze voor Luxemburg ‘geen fiscale keuze’ was. Hij wil ook niet over een Luxemburgse ‘postbusvennootschap’ spreken, hoewel het fonds vanuit ons land wordt beheerd en in Luxemburg op het adres zit van een bank, KBL.

Routes via eilanden zoals Mauritius wil de vakbond wel ‘tot een minimum beperken’, klinkt het verder nog. ‘Maar kan je dat tot honderd procent vermijden? Tja, Ik vermoed van niet. Anders moet je er gewoon uitstappen.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud