Regio Brussel is hotspot voor private bankiers

Met meer dan 40 privatebankingkantoren is de regio Brussel het walhalla voor rijke Belgen. Antwerpen, Gent en de driehoek Kortrijk-Roeselare-Harelbeke zijn de andere hotspots voor bankiers die strijden om de gunsten van ’s lands meest vermogende families.

Waar houden de grootste vermogens van het land zich schuil? Die vraag van 1 miljoen kan niemand beantwoorden, maar de locaties van de klantenkantoren van private banken, beurshuizen en andere vermogensbeheerders geven een beeld waar de vijvers liggen waar op de grootste vissen wordt gevist.

Private banking

©Pieter Van Eenoge

  • Private bankers richting hun pijlen op millenials: wil je als bankier mee zijn, dan moet je de taal van jongeren spreken.
  • In kaart: Brussel is hotspot voor vermogende Belgen
  • Aan tafel bij de familie Rotschild

Bijlage Private banking, donderdag 22 oktober gratis bij De Tijd

De Tijd bracht alle kantoren van een veertigtal spelers in kaart. Daarbij valt meteen op dat Brussel, inclusief de randgemeenten, de grootste concentratie heeft. Bijna een op de vijf kantoren is er te vinden, met een mix van de bekendste binnen- en buitenlandse namen en wat kleinere huizen.

De meerderheid van de kantoren van private bankiers zijn in het noorden te vinden. Vlaanderen telt 53 procent van het aantal klantenkantoren, Wallonië 28 procent.

Antwerpen, inclusief enkele buurgemeenten, staat met 32 vestigingen op nummer twee. Het is de historische thuisbasis van spelers als Bank Delen, Leo Stevens & Cie, Dierickx Leys, Merit Capital, Econopolis en Mercier Vanderlinden. Ook de Nederlandse banken ABN AMRO en Van Lanschot Kempen vestigden er hun uitvalsbasis voor ons land.

Knokke

In Vlaanderen is het vechten voor de plaats na Antwerpen. Gent en de driehoek Kortrijk-Roeselare- Waregem halen samen brons. De regio rond Kortrijk telt traditioneel veel grote kmo’s en vermogende industriële families. In de provincie West-Vlaanderen steekt het zuiden schril af tegenover het noorden.

Brussel, inclusief de randgemeenten, heeft de grootste concentratie private bankingkantoren. Bijna een op de vijf kantoren is er te vinden.

Knokke is dan wel een favoriete verblijfplaats voor de beau monde, maar geldzaken worden blijkbaar liever elders besproken dan rond de Place m’as-tu vu. In de kuststad kunnen rijke Belgen in slechts vier kantoren terecht. Het nabijgelegen Brugge doet het niet beter.

In Wallonië hebben de meeste private bankiers zich gevestigd in Luik en Waals-Brabant: die regio’s tellen elk 13 vestigingen. De vurige stede heeft een mix van oud geld en opkomende jonge ondernemers, terwijl de Waals-Brabantse ‘triangle d’or’ met gemeenten als Waver en Waterloo een regio is met grote bedrijven en universitaire spin-offs in farma en technologie.

Private bankiers ontmoeten andere Waalse klanten vooral in vier steden op de traditionele industrieas: Namen, Doornik, Charleroi en Bergen. Opmerkelijk: het zijn vooral de allergrootste spelers die daar aanwezig zijn: middelgrote of nichespelers zijn er nauwelijks.

Nog in Vlaanderen zijn er belangrijke concentraties rond Leuven, Hasselt en Turnhout. De centrumsteden Mechelen, Aalst en Sint-Niklaas zijn zwakker bedeeld, waarschijnlijk omdat ze midden op de assen tussen de grote steden Brussel, Antwerpen en Gent liggen.

In Wallonië hebben de meeste private bankiers zich gevestigd in Luik en Waals-Brabant

Wealth management

Er is een duidelijke link tussen het beheerde vermogen en het aantal kantoren van een bank. De kleinere hebben er één of enkele, de grotere een tiental. De grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en ING België hebben met 20 tot 30 specifieke kantoren het dichtste net voor private banking en soms nog enkele voor wealth management, het topsegment van de sector, waarvan de deuren vaak pas vanaf 5 miljoen euro opengaan.

Belfius werd buiten beschouwing gelaten omdat het geen aparte kantoren heeft voor private banking: de private bankiers en wealthmanagers kunnen voor afspraken gebruikmaken van de kantoren van het retailnet.

Terwijl de retailbanken agentschappen sluiten, openen private banken nog druppelsgewijs kantoren. De jongste jaren lijken ze te vluchten voor de mobiliteitsproblemen in de grote steden. Delen opende onlangs Antwerpen-Noord in Brasschaat om mensen fileleed naar Antwerpen-stad te besparen. Degroof Petercam vulde Brussel aan met zijn kantoor Noordwest in Wemmel.

Digitale toepassingen remmen de nood aan kantoren af. ‘We hebben maar één kantoor in Brussel, maar we verplaatsen ons veel naar Vlaamse klanten. Met een iPad en beveiligde verbindingen kunnen we alle operaties van op afstand uitvoeren’, zegt Patrice de Laminne, business development manager van Banque Transatlantique.

Personal banking

De rijkste landgenoten hebben 438 miljard euro bij private banking uitstaan, blijkt uit cijfers van het dertigtal bedrijven die deelnamen aan de jaarlijkse enquête van De Tijd. Twee derde daarvan of bijna 300 miljard euro zit bij de grootste vier retailbanken. In die cijfers zit ook wat personal banking, een tussenstap tussen het gewone retailbankieren en de exclusieve service die gewoonlijk pas vanaf 1 miljoen euro toegankelijk is.

438
miljard euro
De rijkste landgenoten hebben 438 miljard euro bij private banking uitstaan, blijkt uit cijfers van het dertigtal bedrijven die deelnamen aan de jaarlijkse enquête van De Tijd.

Cijfers over private banking zijn traditioneel moeilijk vergelijkbaar omdat sommige banken de lat veel lager leggen. Marktleider BNP Paribas Fortis heeft een instapdrempel van slechts 250.000 euro. Om een representatief overzicht te kunnen maken, werden bij de grootbanken alle klanten met meer dan 250.000 euro vermogen en een persoonlijke service meegeteld.

Iets meer dan 100 miljard euro of een kwart van de markt zit bij een handvol grote spelers. Het gaat om de twee nog zuiver Belgische privatebankinggroepen, Degroof Petercam en Delen Private Bank, en om de lokale afdelingen van Deutsche Bank (Duitsland), ABN AMRO Private Banking (Nederland) en Puilaetco (Quintet uit Luxemburg, het voormalige KBL).

Schaalvergroting

De vermogende Belg heeft daarnaast nog de luxe te kunnen kiezen uit tientallen middelgrote private banken en nichespelers. De grootste daarvan horen toe aan buitenlandse groepen, de kleinste zijn vooral lokale spelers. Samen zijn ze goed voor ruim 40 miljard euro of een tiende van de markt.

In dat segment spreken specialisten al jaren over de nood aan schaalvergroting. Dit jaar nam Dierickx Leys het Kortrijkse Lawaisse over en Leleux de beursvennootschap Bocklandt. Merit Capital kocht vorig jaar Weghsteen. Toch houden veel kleinere spelers vast aan hun onafhankelijkheid. ‘Door fusies en overnames blijven klanten in de kou staan met hun vraag naar een aanpak op maat. Als onafhankelijke speler kunnen we nog maatwerk bieden’, zegt Jean-Paul Adam, de CEO van Accuro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie