Welkom aan tafel bij de familie Rothschild

©AFP

De naam Rothschild is het bekendste bankiersmerk, maar dat de familie ook in ons land een private bank runt, is weinig bekend. ‘We gaan een offensief in Vlaanderen inzetten’, zegt CEO Stéphane Wathier, die exclusieve evenementen kan inzetten in de strijd om de grote vermogens.

Op weekend gaan met uw bankier? Veel mensen zullen er hun schouders voor ophalen, maar voor Edmond de Rothschild is het een speerpunt om het verschil te maken met de concurrenten. Wijn proeven in de Spaanse Rioja of aan de voet van de Andes? Een skiweekend in een luxehotel in het pittoreske Megève in de Alpen? Het kan allemaal als je deel uitmaakt van de Rothschild-club.

Private banking

©Pieter Van Eenoge

  • Private bankers richting hun pijlen op millenials: wil je als bankier mee zijn, dan moet je de taal van jongeren spreken.
  • In kaart: Brussel is hotspot voor vermogende Belgen
  • Aan tafel bij de familie Rotschild

Bijlage Private banking, donderdag 22 oktober gratis bij De Tijd

In een speciale brochure worden nog meer mogelijkheden opgelijst: aan boord gaan van de 32 meter lange trimaran Gitana 17 of Brie de Meaux met truffels proeven in een Frans kasteel. Klanten en prospecten van Edmond de Rothschild (EDR) kunnen voor tal van exclusieve uitjes worden uitgenodigd op de eigendommen van de beroemde familie. ‘Want klant worden bij EDR betekent ook toegang krijgen tot het universum en het netwerk van de familie die naast ondernemerschap ook epicurisme hoog in het vaandel draagt’, zegt Stéphane Wathier, de CEO van EDR in België.

Zeven of acht cijfers

Toegang krijgen kan met een vermogen van zeven of liefst acht cijfers. ‘De instapdrempel bij de private bank ligt rond 1 miljoen euro, al zijn er ook klanten met minder. Maar we mikken vooral op families met een patrimonium van 3 tot 20 miljoen euro’, zegt Wathier. ‘België is een klein land, maar er is wel een aanzienlijke rijkdom opgebouwd. We zijn hier nog geen grote speler, maar we zijn ambitieus.’

De Fransman staat sinds kort aan het hoofd van EDR in België. Hij werkte 25 jaar voor de privatebankingtak van Société Générale, waaronder vijf jaar als vice-CEO en commercieel directeur in de Belgische zetel in Gent. Opmerkelijk, EDR heeft vestigingen in Brussel, Antwerpen en Luik, maar niet in Gent. Al kan daar verandering in komen. ‘We willen onze voetafdruk in Vlaanderen vergroten. We hebben nog onvoldoende gewerkt op de meer gefortuneerde regio’s.’

We zijn geen bank waar je je cash kunt parkeren. Dat heeft geen zin en is ook niet rendabel voor ons.
Stéphane Wathier
CEO Edmond de Rothschild België

De naam Rothschild is hier erg bekend, maar de private bank is dat veel minder. Dat wil Wathier veranderen. ‘Het is een troef dat we op zo’n groot merk kunnen bouwen: naam maken in de bankwereld duurt normaal decennia.’ Hij wil zichtbaarder worden bij grote fortuinen door extra talenten aan te trekken, lokaal aanwezig te zijn en samen te werken met partners van advocaten tot consultants.

Naast het epicurisme kan EDR ook zakelijk een alternatief aanbod voorleggen, zegt Wathier. Centraal in de strategie staat ‘convictie’, een sterke overtuiging om te investeren in verschillende strategieën van Afrika over energietransitie tot bodemsanering. Niet alleen via aandelen- of obligatiefondsen, maar ook via vastgoed en niet-genoteerde aandelen. ‘Die beleggingen zijn minder liquide, maar beschermen tegen de grillen van de financiële markten en bieden potentieel voor goede prestaties. Als je enkel op de financiële markten belegt, speel je met dezelfde kaarten als iedereen. Met klassiek activabeheer kan je nooit structureel beter dan de markt presteren.’

Edmond de Rothschild

Zwitserse bank, eigendom van het koppel Benjamin en Ariane de Rothschild.
Actief in private banking, vermogensbeheer, private equity, vastgoed en bedrijfsfinanciering.
In België: 44 werknemers, 2.000 klanten en ruim 3,7 miljard euro onder beheer.

Juridische strijd

Convictie betekent wel dat klanten moeten investeren. ‘We zijn geen bank waar je je cash kunt parkeren. Dat heeft geen zin en is ook niet rendabel voor ons’, zegt Wathier. ‘Onze klanten zijn ondernemers en vermogende families die op de lange termijn mee willen investeren aan de zijde van de familie Rothschild.’

Die eigenaarsfamilie is het koppel Benjamin de Rothschild, de enige zoon van oprichter Edmond, en zijn vrouw Ariane, de voorzitster van de bank. Ariane ontketende twee jaar geleden een opmerkelijke juridische strijd om de naam van de familie, die zich twee eeuwen geleden in vijf takken over Europa verspreidde.

Er is nog een andere Rotschild-bank: het grotere Rothschild & Co dat voortkwam uit een Parijse en Londense familietak. In een deal uit 2018 werd afgesproken dat de naam Rothschild door geen van beide banken exclusief gebruikt mag worden. Sindsdien verwijst de website Rothschild.com door naar Rothschild & Co én Edmond de Rothschild. Beide banken gebruiken een donkerblauwe huiskleur en een logo met vijf pijlen dat verwijst naar de vijf familietakken.

Onze klanten zijn ondernemers en vermogende families die op langere termijn mee willen investeren aan de zijde van de familie Rothschild.
Stéphane Wathier
CEO Edmond de Rothschild België

Die vijf pijlen zitten ook subtiel geweven in het blauwe vasttapijt op de 16de verdieping van de IT-Tower aan de Brusselse Louizalaan, waar Edmond de Rothschild kantoor houdt. Vergis u niet van huisnummer als u bij de Zwitserse epicuristen wil binnengaan, iets verder op dezelfde Louizalaan huist Rothschild & Co Wealth Management Belgium, de concurrerende bijna-naamgenoot die nog minder bekend is in ons land.

Voor Rothschild-producten hoeft u overigens de deur niet uit. De EDR-Heritage webshop levert olijfolie, honing, confituur, brie, terrines tot een gamma met tientallen wijnen uit acht domeinen aan huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie