CD&V zweeft tussen hoop en wanhoop

CD&V-voorzitter Marianne Thyssen

De Vlaamse christendemocraten hebben het niet onder de markt. Bij het begin van de campagne zag het er nog uit dat ze zouden wegkomen met de boodschap dat zij niet vluchten maar altijd hun verantwoordelijkheid opnemen. Naarmate de verkiezingsdatum nadert, lijkt CD&V toch in de hoek te zitten waar de klappen vallen. ‘Nooit opgeven’, de slogan van de partij, lijkt de Vlaming niet echt te kunnen overtuigen.

De zwakte van CD&V is dat de voorbije drie jaar zowat alles is misgelopen wat kon mislopen. De grote hervormingen, zowel communautaire als sociaaleconomische, zijn uitgebleven. Daardoor is ook het beeld ontstaan dat het land drie jaar heeft stilgestaan.

Voor CD&V het goed en wel besefte, trok Open VLD er bovendien de stekker uit, waardoor de partij met lege handen voor de kiezer staat. Bovendien kan CD&V nu ook geen beloftes à la ‘vijf minuten politieke moed’ doen, want daarmee zou de partij zichzelf in de voet schieten.

Lijdensweg

Het is voor CD&V dan ook een lijdensweg om als enige partij het regeringsbeleid te moeten verdedigen. Want het is eigenlijk niet verdedigbaar, maar iemand moet het doen. En die iemand is niet, zoals je zou verwachten, ontslagnemend premier Yves Leterme. CD&V heeft Leterme weggestoken in ‘zijn’ West-Vlaanderen en voorzitster Marianne Thyssen als boegbeeld en kandidaat-premier naar voren geschoven.

Leterme lijkt bij CD&V te hebben afgedaan, maar bij een verkiezingsnederlaag dreigt Thyssen wel de rekening gepresenteerd te krijgen. Bij CD&V wordt de dag na de verkiezingen minstens even interessant als 13 juni zelf. Zeker als CD&V afgestraft wordt door de kiezer, wordt de vraag: wie grijpt de macht en wie krijgt een dolk in de rug?

Calimero

CD&V krijgt nu klappen, maar misschien kan dat wel in het voordeel van de partij uitdraaien. Op een zucht van de verkiezingen krijgen mensen medelijden, zeker omdat Thyssen zo hard wordt aangepakt terwijl ze dat toch niet verdient. Toch aarzelt CD&V om de slachtofferrol uit te spelen. Daarvoor is Leterme net iets te vaak in de huid van Calimero gekropen. Dat spelletje nog eens spelen is niet zonder risico’s.

Volgens de opiniepeilingen zakt CD&V onder de magische grens van 20 procent, waardoor de partij overvleugeld zou worden door gewezen kartelpartner N-VA. Maar hoe slechter de peilingen, hoe meer een ‘meevallend’ verlies als een overwinning zal smaken. En CD&V is in het katholieke Vlaanderen nog altijd stevig verankerd. Inge Vervotte zal er staan in Antwerpen, Yves Leterme in West-Vlaanderen en Pieter De Crem in Oost-Vlaanderen.

Tot slot hoopt men bij CD&V dat de verkiezingscampagne net enkele dagen te lang duurt voor de N-VA. Nu meer en meer wordt ingegaan op de inhoud van het programma van de N-VA, komen Bart De Wever & co steeds meer onder druk te staan. CD&V heeft er alvast alles aan gedaan om de N-VA als een gevaar voor het land af te schilderen. De hoop is dat in het stemhokje toch nog een aantal verloren schapen de weg terugvindt naar de stal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud