Advertentie
netto

Hoe wordt de registratiebelasting voortaan berekend?

Wie een woning grondig energetisch renoveert, hoeft voortaan maar 6 procent registratiebelasting te betalen. ©Ã‚© Images.com/Corbis

De aankoopbelasting die u op vastgoed betaalt, wordt in Vlaanderen grondig door elkaar geschud. We zetten voor u de wijzigingen op een rij.

Het standaardtarief voor gezinswoningen zakt van 10 naar 7 procent en het klein beschrijf van 5 procent wordt vervangen door een korting voor woningen onder 200.000 euro. Dat zijn de hoofdlijnen van de hervorming van de registratiebelasting die op 1 juni ingaat voor woningen gelegen in Vlaanderen.

Maar de hervorming bevat nog andere aanpassingen. Zo wordt wie zich engageert zijn gezinswoning energetisch te renoveren beloond met een extra verlaagd tarief van 6 procent. Wie investeert in vastgoed om te verhuren of in een tweede verblijf betaalt normaal nog steeds 10 procent. Tenzij u bereid bent dat huis of appartement te verhuren via een erkend Sociaal Verhuurkantoor. Dan zakt de registratiebelasting ook naar 7 procent.

Let wel: de hervorming geldt voor woningen gelegen in het Vlaams Gewest. Voor woningen in het Brussels en het Waals Gewest verandert er niets. Via deze tool kunt u uitrekenen hoeveel extra kosten u in alle gewesten betaalt op uw vastgoedaankoop.

Alle details van de hervorming voor woningen in Vlaanderen hebben we voor u samengevat in deze explainer. Zo weet u welk tarief van toepassing is in alle situaties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie