De rekenmeester

Aedifica doet water in de wijn om Finse deal binnen te halen

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Beleggen

De Belgische specialist in zorgvastgoed neemt vrede met een belang van minstens 50 procent in Hoivatilat nu een Britse fondsbeheerder de weg naar de volledige controle verspert.

Aedifica  haalt alles uit de kast om Hoivatilat binnen te halen. De specialist in zorgvastgoed kondigt in een persbericht aan dat het bod geslaagd als hij minstens 50 procent van de aandelen in handen krijgt. Voorheen lag de lat op 'minstens' 90 procent.

Die 90 procent is nodig om de minderheidsaandeelhouders 'uit te roken' en de beursnotering in Helsinki te schrappen. De drempel bleek onhaalbaar toen de Britse aandeelhouder Clearance Capital liet weten het bod te laag te vinden.

50 %
Hoivatilat
Aedifica verlaagt de drempel voor zijn participatie in Hoivatilat naar 50 procent.

Clearance heeft 8,6 procent van de aandelen van Hoivatilat in handen en liet vorige week in een open brief weten niet op het bod te zullen ingaan. Volgens de Britten betekent de overnameprijs dat het gros van de waarde die Hoivatilat de komende jaren zal scheppen naar de aandeelhouders van Aedifica zal gaan en niet naar die van Hoivatilat. 

Geen hoger bod

Aedifica verhoogt het bod - dat nog tot 2 december loopt - niet. Aedifica biedt 14,75 euro per aandeel Hoivatilat. Dat is een premie van 16 procent op de slotkoers vóór het bod en waardeert Hoivatilat inclusief schulden op 577 miljoen euro.

Merk op dat Hoivatilat op de Finse beurs rond 15 euro noteert. Dat wil zeggen dat beleggers denken dat Aedifica zijn bod moet verhogen. De beurskoers betekent ook dat beleggers op dit ogenblik een betere prijs op de beurs kunnen krijgen dan door hun stukken aan Aedifica aan te bieden. 

Met 50 procent zou Aedifica-CEO Stefaan Gielens wel de rekenkundige controle verwerven, maar niet de handen vrij hebben. De beursnotering zou blijven en dus ook potentieel rumoerige minderheidsaandeelhouders als Clearance. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie