Advertentie

Afspraak in 2058

©Photo News

10 miljard dollar. Zoveel haalde AB InBev deze week met de vingers in de neus op. Via de uitgifte van obligaties met looptijden van zes tot veertig jaar. U leest het goed: veertig jaar is de looptijd van 1,5 miljard dollar aan obligaties. Vervaldag 15 april 2058. De rekenmeester zal dan 87 en hopelijk net met pensioen zijn (financieel journalist is geen zwaar beroep).

Eén zaak viel op bij de mededeling: de biergigant betaalt rentes tussen 3,5 en 4,75 procent. Niet gigantisch veel, maar toch een stuk meer dan de rente op langlopende bedrijfsobligaties in euro. Net zoals Uncle Sam op dit ogenblik een stuk meer rente betaalt dan de Europese overheden. Om de eenvoudige reden dat de Amerikaanse centraal bankiers deze week de rente opnieuw verhoogd hebben, terwijl ECB-voorzitter Mario Draghi op zijn vroegst diep in 2019 - en dan nog met grondige tegenzin - een einde zal maken aan het nulrentebeleid.

‘Waarom geeft AB InBev dan niet simpelweg papier uit in euro? Spotgoedkoop, want beleggers weten toch dat de marktenzaal van de Europese Centrale Bank de stukken meteen tweedehands opkoopt’, horen we de slimmerik in u al denken.

Ten eerste denkt u beter niet dat u in financieel beheer slimmer bent dan Felipe Dutra, sinds jaar en dag het financiële brein van AB InBev en de man die met financiële spitstechnologie de miljardendeals van CEO Carlos Brito financiert. Zo leest u op pagina 106 van het pas verschenen jaarverslag van de brouwer dat de 75 miljard dollar financiering die Dutra op 28 oktober 2015 in stelling bracht voor de overname van SABMiller al op 12 juni 2017 tot de laatste cent afbetaald was. Indrukwekkend.

2,5%
2,5 procent van de winst van AB InBev wordt in euro gerealiseerd, 30 procent in dollar.

Ten tweede leent AB InBev wel degelijk in euro. 4,25 miljard nog, eerder dit jaar. Ten derde is de markt voor bedrijfsobligaties in dollar veruit de diepste ter wereld. Met eindeloos meer variaties in looptijden en soorten schuldpapier dan in eender welke munt, inclusief de euro. Dat biedt schuldenkoning Felipe veel meer mogelijkheden om snel te schakelen als hij opportuniteiten ziet. Niet onbelangrijk voor iemand die een schuldenberg van 110 miljard dollar moet beheren. Met de emissie van 10 miljard dollar dinsdag kon Dutra donderdag al voor 8 miljard dollarschulden die in 2019 en 2020 vervallen, terugbetalen en vervangen door relatief goedkope schulden met een vervaldag ver in de toekomst.

Ten slotte houdt AB InBev ervan zijn schulden in belangrijke mate af te stemmen op de cashflows. Hetzelfde jaarverslag leert dat - ondanks de snel slinkende verkoop van Budweiser - de Amerikaanse dollar nog altijd veruit de belangrijkste munt van de groep is, met 30 procent van de brutobedrijfswinst. De Braziliaanse real, de Chinese renminbi en de Mexicaanse peso volgen op grote afstand, met respectievelijk 14, 8 en 7 procent.

De euro? Staat niet eens in de top tien en prijkt met een schamele 2,5 procent ruim achter de Peruviaanse en de Argentijnse peso, maar nipt voor de Dominicaanse peso. Als de euro alsnog implodeert, weet u dus in welk aandeel u moet vluchten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud