De rekenmeester

Brusselse kantorenmarkt neemt sterke start

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Nooit eerder werden in de eerste drie maanden van het jaar voor 239.000 vierkante meter kantoorruimte contracten ondertekend, blijkt uit cijfers van de vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle.

Ook de prijzen zitten op recordhoogtes. De topkwartielprijs (de prijs die minimaal wordt betaald voor het duurste kwart van de verhuurde kantoorruimte) steeg in een jaar met 10 procent tot 241 euro per vierkante meter per jaar. In de Europese wijk wordt tot 315 euro betaald. Ook dat is nooit gezien.

In het voorbije kwartaal nam zowel een overheid (Vlaanderen) als een privéspeler (PWC) uitzonderlijk grote volumes op: respectievelijk 70.000 en 23.000 vierkante meter. Dat dat in elk van de volgende kwartalen ook gebeurt, is weinig waarschijnlijk. ‘Alles wijst er wel op dat 2019 een sterk jaar wordt. Voor heel 2019 gaan we uit van 420.000 à 500.000 vierkante meter. Dat is duidelijk boven het vijfjaargemiddelde van 385.000 vierkante meter’, zegt Pierre-Paul Verelst, hoofd research bij de makelaar.

©Mediafin

Na de financiële crisis was het op de kantorenmarkt een klein decennium huilen met de pet op. Als overheden en bedrijven verhuisden, deden ze dat omdat ze het met minder, maar modernere kantoorruimte wilden doen. Wie op zijn locatie bleef, zat vaak in een sterke positie om betere voorwaarden te bekomen.

Dat is niet meer het geval. De leegstand in Brussel is sinds 2009 gedaald van 11 naar 8 procent. In de zakenwijken is het overaanbod weg. 1 miljoen vierkante meter verouderde kantoorruimte kreeg een herbestemming als residentieel vastgoed, rusthuis, school...

De bouw van nieuwe kantoren was volledig stilgevallen. Wie een nieuw kantoor zoekt in de buurt van een station heeft vandaag niet veel keuze. De gemiddelde (gewogen) kantoorprijs in het centrum (binnen de Vijfhoek) is in een jaar tijd met 26 procent gestegen tot 222 euro per vierkante meter per jaar.

Voorzichtig optimisme

Is er ruimte voor euforie? Erik Verbruggen, hoofd verhuur bij Jones Lang LaSalle, waagt zich niet verder dan een ‘voorzichtig optimisme’: ‘De komende twee jaar zie ik de prijzen stabiliseren. Daarna wordt het afwachten of de nieuwe kantoren die tegen dan op markt zijn gekomen goed worden opgenomen door de markt.’

Tegen 2021 zit 900.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte in de pijplijn. De nieuwe vormen van werken (aangemoedigd door het mobiliteitsinfarct in Brussel) zullen op de vraag naar kantoren wegen.

Vandaag is in het beste geval sprake van een vervangingsmarkt. Tienduizenden vierkante meters worden wel opgenomen door aanbieders van coworkingruimte. Maar uiteindelijk vervangen die ook de klassieke klant. En buiten de zakenwijken (Noord, Europawijk, Vijfhoek, Zuid en Louiza) blijft de leegstand met 15 procent nog altijd zeer hoog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie