De rekenmeester

Cartridge en kanker

Het echte verhaal achter de cijfers

Redacteur Ondernemen

Een halfjaarverlies van 21,7 miljoen euro. Daar liggen Biocartis-aandeelhouders duidelijk niet wakker van. Het Mechelse diagnosticabedrijf was gisteren zelfs de grootste stijger op de Brusselse beurs. De beurswaarde dikte 4 procent aan tot 538 miljoen euro.

Biocartis, opgericht in 2007, zit nog volop in de bouwfase. Zwaar investeren in onderzoek en ontwikkeling en verliezen slikken horen daar nu eenmaal bij. Maar uit het halfjaarrapport blijkt dat het bedrijf stilaan de vruchten begint te plukken.

Het ontwikkelde technologie en apparatuur om in amper enkele uren tijd en bijna volledig automatisch kanker op te sporen op basis van weefsel of een druppeltje bloed. Heeft de patiënt in kwestie kanker? Welk type? Welke behandeling heeft de grootste slaagkans? Moet de behandeling worden aangepast? Die vragen kan Biocartis in een mum van tijd beantwoorden.

Biocartis verkoopt daarvoor zijn Idylla-toestellen - met de omvang van een pc - waarop artsen en laboranten allerhande diagnostische testen kunnen uitvoeren. Het volstaat daarvoor een cartridge - een soort minilabo dat door Biocartis specifiek voor elke kanker afzonderlijk ontwikkeld is - in te brengen, op de knop te drukken en even te wachten op het resultaat.

83%
omzetgroei
De omzetgroei van Biocartis versnelde het voorbije halfjaar tot 83 procent.

Het voorbije halfjaar verkocht Biocartis wereldwijd 149 van die Idylla-toestellen aan ziekenhuizen en gespecialiseerde labo’s, waardoor het totaal op 796 komt. ‘We zien een goed momentum’, zegt CEO Herman Verrelst, die vorig jaar Silicon Valley verliet om Biocartis uit te bouwen. De tweede jaarhelft kende bovendien een blitzstart dankzij de lancering van een nieuwe kankertest.

Volgens het management zal de Idylla-teller eind dit jaar op ongeveer 925 staan, meer dan begin dit jaar gebudgetteerd.

Dat cijfer is cruciaal voor Biocartis, dat zo snel mogelijk zijn positie in de markt moet versterken. Vergelijk het met een printerfabrikant. Hoe meer hardware Biocartis aan ziekenhuizen weet te slijten, hoe meer recurrente inkomsten het kan halen uit de verkoop van cartridges. Het haalt daarbij alles uit de kast en sloot onder andere samenwerkingen met giganten als Thermo Fisher en Amgen. Biocartis zette ook net een joint venture op om voet aan de grond te krijgen in China.

De verkoop van de cartridges verdubbelde over de eerste jaarhelft tot ongeveer 58.000 stuks, maar het bedrijf koestert veel grotere ambities. Een nieuwe productielijn is op komst, waardoor de capaciteit zou stijgen tot meer dan 1 miljoen cartridges.

Het businessmodel van Biocartis, met sinds dit jaar Agfa-topman Christian Reinaudo als voorzitter, is duidelijk. Maar de uitvoering loopt niet van een leien dakje. De omzet steeg in het eerste halfjaar met 83 procent tot 12,7 miljoen, maar het break-evenpunt is nog veraf. Intussen blijft de cash uit het bedrijf wegstromen, al denken analisten dat 2020 of 2021 wel eens het kantelpunt kan zijn. Hoe dan ook moet je als Biocartis-belegger minstens nog enkele jaren tegen een stootje kunnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie