column

ELIA | Roodgeelzwart

Redacteur Beleggen

Meer België in de resultaten betekent voor Elia in het land van Oosterweel ook meer risico. Maar schaapherders brengen redding.

Elia kleurt opnieuw meer roodgeelzwart en minder schwarz- rotgold. De netbeheerder zag de nettowinst in 2016 licht zakken, met 4 procent naar 168 miljoen euro of 1,58 euro per aandeel. Maar terwijl de Belgische dochter Elia Transmission in 2015 exact de helft van de groepswinst aanleverde, is dat nu 60 procent.

Pro memorie: bij Elia vergeet je best alles wat je over beursgenoteerde bedrijven denkt te weten. Zo is de nettowinst totaal niet afhankelijk van de conjunctuurgrillen, wél van de winst die de netbeheerder van de toezichthouders op zijn activa mag boeken. Dat is logisch: een netbeheerder is een natuurlijke monopolist, het land met concurrerende wouden van hoogspanningsmasten en -lijnen volbouwen is niet meteen een optie.

©Mediafin

In Duitsland is die ‘toegelaten’ winst al jaren een functie van de investeringen. Sinds de ‘Energiewende’ die kanselier Angela Merkel in het voorjaar van 2011 besliste, moet het stroomnet in sneltempo aangepast worden.

In plaats van enkele grote stroomleveranciers, moet een fijnmazig net komen dat de vele producenten van wind- en zonne-energie op de klanten aansluit. Terwijl bij klassieke bedrijven meer investeringen op korte termijn minder winst betekenen, geldt voor netbeheerders het omgekeerde.

Mede daardoor was de overname van het Duitse 50Hertz in 2010 een schot in de roos. Elia heeft de inleg ruim terugverdiend. 2016 was wel een minder jaar voor 50Hertz, door onderhoudswerken op het indrukwekkende onderzeese net.

488 miljoen
Elia investeert dit jaar 488 miljoen euro in het Belgische energienet.

Voor België geldt het omgekeerde. Vóór 2016 was de winst die Elia Transmission mocht boeken vooral een functie van de langetermijnrente en was er nauwelijks een prikkel om te investeren. Gelukkig voor de aandeelhouders - gelet op de diepterecords voor de lange rente - is er hier nu ook een link met het geld dat Elia in het net pompt. En dat is flink wat: 488 miljoen in 2017.

Nu de resultaten meer roodgeelzwart dan schwarzrotgold kleuren, is er meer risico. Elia waarschuwt omfloerst dat bij investeringen in België ‘enig extern risico altijd aanwezig is’.

Lees: in het land van Oosterweel durven werven al eens tergend traag te vorderen. Net daarom startte Elia deze maand een charmeoffensief om te ‘netwerken’ met de bevolking. Inclusief boomgaarden en kuddes schapen om de strook onder de masten minder op een woestenij te laten lijken dan vroeger.

Een schaap om het risico op een winstwaarschuwing te milderen. We zeiden het al: Elia is geen gewoon beursgenoteerd bedrijf.

©Eric Herchaft

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud