ETEX | Schuldschein Reggae

Paul Van Oyen, Etex-CEO. ©Kristof Vadino

Schuldschein is een almaar populairder alternatief voor bankkredieten en obligaties. Steeds meer bedrijven halen geld op met dit oerduits product. Zo ook het Kempische familiebedrijf Etex.

 

Het is zo Duits als Weißbier en Bratwurst. De kans is evenwel klein dat het even bekend wordt onder toeristen, maar in bankierskringen gaat het woord steeds meer over de lippen: Schuldschein. Enkele creatievelingen gaven er een vrolijke twist aan. ‘We’re walking on Schuldschein’, levert een zoektocht in Google meermaals op, verwijzend naar de song waarmee Katrina & The Waves begin jaren 80 de wereld veroverde.

 

 

Schuldschein is voor bedrijven een alternatief voor obligaties en bankkredieten om schulden op te halen en vindt - de naam is een weggever - zijn oorsprong in Duitsland. Vanuit de Duitse deelstaten en overheidsinstanties waaide het concept over naar Duitse ‘Mittelstand’-familiebedrijven. Voor vele daarvan - ook daar geldt het adagium ‘Pour vivre heureux, vivons cachés’ - waren de poespas en de verplichting om de boeken te openen die bij klassieke bedrijfsobligaties komt kijken, een brug te ver.

 

 

 

 

Intussen is het concept al ver buiten de landsgrenzen bekend. Vorig jaar haalden bedrijven met zulke leningen 24 miljard euro op, een record en het vijfvoud van vijf jaar geleden. En hoger dan de piek van net geen 20 miljard euro in 2008, toen de obligatiemarkt door de financiële crisis op apegapen lag. Ook grote jongens als BMW en Siemens doken de voorbije jaren op in de lijsten, en niet-Duitsers tekenen al voor de helft van alle deals. Zelfs enkele Belgische bedrijven pikten in op de trend.

 

 

Het IT-dienstenbedrijf Econocom haalde 150 miljoen euro op om een converteerbare obligatie te herfinancieren en de verwatering van bestaande aandelen in te perken.

 

 

300 miljoen
Etex ontdekte de oer-Duitse Schuldschein-lening en haalde zo 300 miljoen euro binnen.

 

 

Etex, het miljardenbedrijf van de Kempische familie Emsens, verzamelde via de ‘Duitse piste’ 300 miljoen euro om een dure (coupon van 5 procent) retailobligatie te vervangen. ‘Er hangen betere voorwaarden aan vast’, zegt het bedrijf. Een lagere rentelast, al is dat deels ook omdat de schulden en dus ook het risicoprofiel van Etex de voorbije jaren afgenomen zijn. Ook de minder strenge procedures, minder informatieverplichtingen en de snelheid van uitvoering zijn aantrekkelijk. En Schuldschein-deals zijn flexibeler, vaak maatwerk. Het totale bedrag wordt opgesplitst in kortere en langere looptijden, en in vaste en variabele rentevoeten. De investeerder shopt. ‘En wij kunnen aflossingen beter in de tijd spreiden en meer evenwicht in onze schulden brengen.’

 

 

Voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen - de leden van de Schuldschein-club, kleine beleggers zijn niet toegelaten - hebben dergelijke deals dan weer het voordeel dat ze onder de IFRS-boekhoudregels geboekt mogen worden als leningen en niet als beleggingen, waardoor ze geen markttoets vergen.

 

 

Kortom, het is een manier om de volatiliteit op de obligatiemarkten, en grote schommelingen in min- en meerwaarden op de balans, te vermijden. Een win-winsituatie. Hoort u bankiers en bedrijfsleiders al ‘Schuldschein, Schuldschein Reggae’ neuriën?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n