KBC | Smiling Irish eyes

Een KBC-kantoor in Dublin ©rv

Er zit een Keltische tijger onder de motorkap van KBC.

Geen idee hoe goed Johan Thijs zijn (Amerikaans)-Ierse klassiekers kent, maar het zou ons niet verbazen mocht de KBC-CEO geregeld ‘When Irish Eyes are Smiling’ neuriën. De tijdloze ode aan Eire begint met ‘When Irish eyes are smiling, sure ‘tis like a morn in spring’. Dat lentegevoel krijgt de Rekenmeester de jongste tijd vaak als hij - ook deze ochtend - in het lijvige kwartaalrapport van KBC op zoek gaat naar de winstbijdrage van Ierland.

Dat land is het extreemste voorbeeld van de afdeling International Markets. Die is van een restcategorie die als een molensteen op de groepswinst woog, uitgegroeid tot een winstmotor.

©MEDIAFIN

Voor het eerste kwartaal rekenen analisten voor International Markets, dat naast Ierland vooral Hongarije en Bulgarije omvat, op 87 miljoen euro nettowinst. Dat is een niet onaardig deel van de 479 miljoen euro winst die voor de hele groep verwacht wordt.

Die winst is te danken aan het wonderlijke herstel van de Keltische tijger, en vooral van de lokale huizenmarkt. An Phríomh-Oifig Staidrimh - de Ierse dienst voor statistiek in Gaelic - becijfert dat de prijs van een gemiddelde Ierse woning sinds 2013 met 52 procent hersteld is.

De restbank NAMA, die in 2010 de ondankbare taak kreeg het puin van de vastgoedimplosie te beheren, liet begin dit jaar weten een winst van ruim 2 miljard euro te zullen boeken op de 30 miljard die de belastingbetaler in 2010 in het vehikel pompte. Eat that, Dexia.

©NAMA

Door dat verrassend snelle herstel oogt de buffer voor probleemkredieten die de bank in de crisisjaren aanlegde plots ruim. KBC had eind 2016 nog voor 13,1 miljard euro vastgoedkredieten uitstaan in Ierland.

Daarvan bestempelt KBC nog 43,3 procent, 5,7 miljard, als ‘problematisch’. Twee jaar geleden was dat bijna 53 procent. En voor 43 procent van die probleemkredieten legde de bank voor 2,4 miljard euro voorzieningen aan. Met andere woorden, pas als de effectieve verliezen op de Ierse vastgoedcrash dreigen op te lopen tot meer dan 2,4 miljard, moet KBC extra provisies in de boeken opnemen.

52%
De Ierse huizenprijzen zijn sinds 2013 met een spectaculaire 52 procent hersteld.

Dat is steeds minder waarschijnlijk, waardoor Ierland ook in 2017 de winst een serieuze boost kan geven. Operationeel natuurlijk, omdat de business rendabel is. Maar ook omdat Thijs in februari aangaf dat er dit jaar voor 25 à 75 miljoen euro provisies kunnen worden teruggenomen.

Een cijfer dat analisten aan de lage kant vinden. Mogelijk krikt Thijs dus deze ochtend dat cijfer op. Al is de kans groot dat hij de ‘verrassing’ opspaart voor 21 juni. Dan houdt KBC zijn jaarlijkse beleggersdag in... Dublin.

Geen wonder dat de Havenlaan in februari Ierland tot ‘kernmarkt’ promoveerde. Een factor daarbij is dat de Ierse economie in tegenstelling tot de twee thuismarkten, België en Tsjechië, weinig gecorreleerd is met de Duitse. Een interessante diversificatie dus. O ja, Ierland hangt economisch grotendeels af van het VK. En daar zien we geen grote risico’s. Toch?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud