MITHRA | Mithra en soja

CEO François Fornieri. ©LAURIE DIEFFEMBACQ

E4. Daar draait het om bij het Waalse farmabedrijf Mithra.

 

E4 (of estetrol) is een hormoon, geproduceerd door de lever, dat enkel bij foetussen opduikt. En dan nog enkel rond de negende week van de zwangerschap. Het hormoon werd voor het eerst ontdekt in de jaren zestig. Intussen raakt het mysterie van de stof beetje bij beetje ontrafeld.

 

 

Nederlandse onderzoekers bestuderen de heilzame werking van E4 voor kankerbestrijding. En de Luikse professor Jean-Michel Foidart zag het potentieel voor hormonale toepassingen bij vrouwen. Denk aan anticonceptiepillen en middeltjes om ‘hot flashes’, opvliegertjes tijdens de menopauze, onder controle te krijgen.

 

 

 

 

Foidart legde zo de basis voor Mithra, dat met die twee middelen een revolutie hoopt te ontketenen in een farmadomein waar miljarden over de toonbank gaan. Ook ontwikkelde Mithra een manier om E4 te produceren. Niet onbelangrijk, want je kan het niet zomaar uit foetussen halen. Het bedrijf dokterde een complex syntheseproces uit, in zeven stappen. Met als grondstof: soja.

 

 

Voor Mithra wordt 2018, met cruciale studieresultaten voor twee potentiële topmedicijnen op de agenda, het belangrijkste jaar in zijn geschiedenis. De toekomst van Donesta (tegen opvliegers) zal duidelijker worden in het eerste kwartaal, die van Estelle (anticonceptie) in het derde kwartaal.

 

 

26,1 miljoen
Het farmabedrijf Mithra haalde gisteren 26 miljoen euro op via een private plaatsing.

 

 

Eén probleem, het bedrijf zat krap bij kas. Met eind vorig jaar 45 miljoen euro op de bankrekening - krap is een relatief begrip - was de manoevreerruimte beperkt. De inkomsten van de beursgang in 2015 - zo’n 80 miljoen euro - waren er al voor bijna de helft doorgedraaid. En de grote onderzoeken op honderden en zelfs duizenden patiënten kosten een bom geld. Met een kapitaalverhoging van 26,1 miljoen euro heeft Mithra gisteren zijn buffer aangevuld. Het gebeurt wel vaker dat biotechbedrijven investeerders aanschrijven in de aanloop naar sleutelmomenten.

 

 

De kapitaalverhoging gebeurde via een private plaatsing. ‘We zijn tevreden met de resultaten’, was te lezen in een persbericht. In datzelfde bericht is tussen de regels eveneens te lezen dat ook enkele grote bestaande aandeelhouders hebben ingetekend. Die groten zijn onder anderen oprichter en CEO François Fornieri en Marc Coucke. Samen hadden ze - voor de transactie - zowat de helft van het bedrijf in handen.

 

 

De kapitaalrondes van Belgische biotechbedrijven volgen elkaar de jongste maanden snel op. Tigenix, Argenx en Galapagos haalden massa’s geld binnen, al was dat allemaal bij Amerikaanse investeerders op Nasdaq. Mithra blijft vooralsnog Euronext Brussel trouw. De aandelen werden geplaatst met een korting van 7,8 procent tegenover de slotkoers van dinsdag.

 

 

Een deel van het geld zal Mithra ook gebruiken voor de commercialisering (gepland in 2018) en de productie van Myring, een generische anticonceptiering die de concurrentie zal aangaan met de originele NuvaRing van de Amerikaanse farmamultinational Merck. Maar dat zal nooit de grote winstmotor van het bedrijf worden.

 

 

Het aandeel noteert intussen 30 procent onder zijn introductiekoers van bij de beursgang. Volgend jaar belooft een nog volatieler jaar te worden, in positieve of negatieve zin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud