Mediumdeals

De grootste Belgische overname van dit jaar was die van Ablynx door het Franse Sanofi. ©BLOOMBERG NEWS

Sinds begin dit jaar zijn een 300-tal fusies en overnames beklonken waarin een Belgische partij betrokken was als koper, verkoper of doelwit. Dat blijkt uit de gegevens van De Tijd.

De totale waarde van die transacties loopt op tot 15,5 miljard euro, fors meer dan het Belgische cijfer in de eerste helft van 2017 (9 miljard euro). De Belgische overnamemarkt kwam dat jaar pas tegen de zomer en vooral in de tweede jaarhelft onder stoom.

Achter de forse stijging schuilt hetzelfde fenomeen als vorig jaar: het uitblijven van megadeals zoals de overname van SAB Miller door AB InBev, van Delhaize door Ahold of van Cytec door Solvay. Enkel de grootste deal van het jaar - de overname van het biotechbedrijf Ablynx door de Franse farmareus Sanofi (prijskaartje: 3,9 miljard euro) - komt in de buurt van een megadeal. Dat is een groot verschil met de situatie wereldwijd. Tientallen megadeals - van meer dan 10 miljard dollar - stuwden de markt naar een bedrag van 2.490 miljard dollar (2.140 miljard euro), 57 procent meer dan vorig jaar.

Ablynx voert het lijstje aan van bedrijven die dit jaar van de Brusselse beurs verdwenen. Ook Tigenix, Realdolmen, Sapec en straks misschien Ontex staan op dat lijstje.

300
Sinds begin dit jaar waren Belgische partijen als koper, verkoper of doelwit betrokken in een 300-tal deals.

De tweede grootste Belgische deal is de transactie rond Blue Buffalo, een Amerikaanse producent van dierenvoeding. De familie Wittouck, die fortuin maakte met Tiense Suiker, cashte 2,8 miljard euro met de verkoop van haar belang in het bedrijf.

Op drie volgt de verhoging van het belang van de Belgische netwerkbeheerder Elia in het Duitse 50Hertz voor bijna 1 miljard euro. Dat is ook de grootste deal waarin een Belgische partij aan de koopzijde staat. Dat geldt slechts voor drie van de tien grootste Belgische overnames.

Maar megadeals zijn niet alles. In ons land worden jaar in jaar uit ook tal van kleine en middelgrote overnames beklonken. Ook dit jaar. Een deal die er uitspringt, is de verkoop van het belang in het luxemerk Burberry door de Frère-holding GBL (voor 568 miljoen euro). Ook de burgerketen Ellis Gourmet en de frikandellenproducent Vanreusel veranderden in de eerste jaarhelft van eigenaar, net als de autoketen Cardoen, het databedrijf Trendminer en de voetbalclub KV Oostende.

Welke deals mogen we in de tweede jaarhelft verwachten? De schuimrubberfabrikant Recticel maakt zich op om zijn autoafdeling van de hand te doen. De verkoop van die divisie kan Recticel tot 150 miljoen euro opleveren. Voorts werkt het investeringsfonds Vendis aan de verkoop van de Belgische specialist in natuurlijke oliën en extracten Inula. Het prijskaartje van die deal kan oplopen tot enkele honderden miljoenen euro’s.

In de financiële sector tekenen zich twee transacties af: de verkoop van de Belgische private bank van de Franse bankreus Société Générale en een mogelijke verkoop van de verzekeraar Fidea door Anbang, zijn Chinese eigenaar. Of de Belgische staat dit jaar - via een beursgang - nog een deel van Belfius verkoopt, hangt af van een politiek akkoord in het Arco-dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect