column

Musks boemerangtaart

Redacteur Politiek en Economie

Elon Musk heeft woensdagavond een taart gegooid in het gezicht van zijn critici op Wall Street.

Niet letterlijk natuurlijk. De topman van Tesla maakte in het derde kwartaal 22 miljoen euro nettowinst met zijn elektrische autoproducent. Weliswaar een bescheiden 0,14 dollar per aandeel, maar toch: Tesla... winst!

Het was al van begin 2013 geleden dat Musk op de onderste lijn nog eens zwarte cijfers kon schrijven. De onverwacht positieve resultaten komen niet uit de lucht gevallen. Musk zette zijn werknemers danig onder druk om de verliezen weg te werken. In augustus stuurde hij het personeel een mail waarin hij opriep de kosten onder controle te houden en zo veel mogelijk auto’s de deur uit te jagen en zo ‘een taart te gooien in het gezicht van de critici’.

Tesla heeft zijn belangrijkste investeringen in de wachtrij gezet en doorgeschoven naar het laatste kwartaal.

Musk wil op 17 november goedkeuring krijgen van de Tesla-aandeelhouders voor de gecontesteerde overname van zijn gesjeesd zonnepanelenbedrijf SolarCity. Door Tesla richting winst te pushen, probeert hij hen te overtuigen klaar te zijn voor die deal.

Dat leek te lukken toen het aandeel donderdag aanvankelijk 5 procent hoger opende. Tesla realiseerde een recordverkoop van 24.500 wagens in het derde kwartaal. De omzet kwam uit op 2,3 miljard dollar (2,1 miljard euro), bijna dubbel zoveel als in het tweede kwartaal. Musk geeft zo het teken dat het operationeel steeds beter gaat met de autobouwer uit Silicon Valley, die begin dit jaar nog met productieproblemen kampte.

Musk haalt trucje uit 

Tot zo ver het goede nieuws, want om uit de rode cijfers te klimmen moest Musk een boekhoudkundig trucje uit zijn hoed toveren van ruwweg 1 miljard dollar. Het zit netjes weggemoffeld in twee korte zinnetjes in de kwartaalmededeling: ‘In de eerste negen maanden van dit jaar bedroegen de kapitaalinvesteringen 759 miljoen dollar. De totale kapitaalinvesteringen voor dit jaar zullen 1,8 miljard dollar bedragen.’ Of in de woorden van de Rekenmeester: Tesla heeft zijn belangrijkste investeringen in de wachtrij gezet en doorgeschoven naar het laatste kwartaal.

©Mediafin

In de laatste drie maanden van dit jaar plant de autobouwer nog voor 1 miljard kapitaalinvesteringen, meer dan in heel het jaar tot nu toe. Die dienen voor de opstart van de middenklasser Model 3, die met een prijskaartje van 35.000 euro de grote massa moet overtuigen. Ook Tesla’s batterijfabriek Gigafactory in Nevada vergt enorme investeringen en moet nog dit jaar batterijcellen produceren.

Door de uitgestelde investeringen komt de vrije cashflow - het geld dat overblijft na het verzekeren van de dagelijkse werking én de toekomst - even boven water. Maar als Tesla in het laatste kwartaal zijn miljardeninvestering in de boeken neemt, zal de vrije cashflow naar een ongezien dieptepunt zakken. De taart die Musk naar zijn critici gooide, dreigt dan als een boemerang in zijn eigen gezicht terug te keren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud