Redacteur Beleggen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

Geen enkele Bel20’er kon de aandeelhouders in het beroerde beursjaar 2016 al een positieve return voorleggen, maar frappant is vooral de koersval van Solvay . De Belgische chemietrots noteert bijna 20 procent onder het peil van begin dit jaar. Zelfs Engie, de eeuwige underachiever in de Brusselse beursbarometer, doet het met min 12 procent iets minder slecht.

-20 %
De Belgische chemietrots Solvay kent geen al te best jaarbegin. Het aandeel zakte met 20 procent.

Voor Solvay is de koersval niet bepaald welkom, aangezien CEO Jean-Pierre Clamadieu eind 2015 voor het eerst sinds de beursgang in 1967 bij de belegger aanklopte voor een kapitaalronde. Met de kapitaalverhoging van 1,5 miljard financierde Solvay een deel van het 5,8 miljard euro zware prijskaartje van Cytec.

Die overname is ongetwijfeld een verklaring voor de zware koersval: beleggers zijn altijd op hun hoede als het management een grote overname moet integreren en vergeten daarbij nogal snel dat Solvay in het algemeen en Clamadieu in het bijzonder op dat vlak een prima staat van dienst kunnen voorleggen.

Er is echter meer aan de hand. Opvallend is vooral de erg sombere teneur - met bijbehorende verkoopadviezen - van heel wat Londense beurshuizen, JPMorgan en UBS op kop. Vooral van het 125 pagina’s dikke sectorrapport van JPMorgan wordt een mens niet vrolijk. In essentie poneren de chemie-analisten van het beurshuis dat Solvay in extreme mate te lijden heeft onder een kwaal van de hele sector: alles wat tegen kan zitten, zit dit jaar ook tegen.

Jean-Pierre Clamadieu, topman van Solvay ©Dries Luyten

Om te beginnen de tuimelende olieprijs, een koersval die beleggers wereldwijd de gordijnen in jaagt. In theorie is goedkope energie een schitterende zaak voor Solvay: de groep is een van de meest energie-intensieve chemiegroepen van Europa, met een energiefactuur die zo’n tiende van de kostprijs van de verkochte goederen vertegenwoordigt.

Helaas voor Solvay heeft de belegger de vervelende gewoonte op de negatieve impact te focussen: via een eerdere grote Amerikaanse deal - Chemlogics - is Solvay een van de grootste leveranciers van chemische stoffen voor de Amerikaanse schaliegasindustrie.

En die heeft het moeilijk nu de Saudi’s er geen geheim van maken van die opdondertjes van cowboys uit te roken door de oliekraan te blijven opendraaien. Het aantal operationele boorputten in de VS is op een jaar tijd met 60 procent gedaald. Een lucratieve business die dus onder druk staat: JPMorgan raamt dat schalieolie goed is voor 5 procent van de omzet, maar 9 procent van de winst.

Komt daarbij dat Solvay met Cytec weliswaar een stevige optie op de toekomst - lichte en zuinige composietmaterialen voor de luchtvaart- en autosector - genomen heeft, maar beleggers op korte termijn oog hebben voor het feit dat Cytec een van de wereldmarktleiders is in chemicaliën voor mijnbouwers. Ook dat is een branche die betere tijden gekend heeft.

Terwijl de valutakoersen met een tuimelende euro in 2015 een forse rugwind vormden, heeft Solvay nu net als heel de branche te lijden onder de zwakke Chinese yuan. Die koersdaling bezorgt Chinese rivalen in soda een belangrijk voordeel op de thuismarkt.

Terwijl Solvay als leverancier van onderdelen als het hittebestendig cameraomhulsel, in 2015 goed garen spinde bij de honger van de consument naar iPhone, zullen de kwartaalcijfers van Apple volgende week wellicht aangeven dat zelfs ’s werelds populairste product even op zijn limiet is gestoten.

Op korte termijn zit Solvay in de perfecte storm. Maar voor u nu uw stukken dumpt: de koers tikte deze week het laagste peil sinds 2012 aan. Toen tobden beleggers of de dure overname van Rhodia wel zou renderen. Wie toen tegen Clamadieu speculeerde, kwam van een heel kale reis terug.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud