Redacteur Ondernemen

De Rekenmeester brengt dagelijks het echte verhaal achter de cijfers.

De ‘zero coupon club’ van bedrijven die kunnen lenen tegen een nulrente is gisteren weer een beetje minder een exclusieve tent geworden. Na grote namen als Sanofi en Unilever tankte ook de West-Vlaamse staalgroep Bekaert schulden bij tegen een rentevoet van nul (!).

Dat leest u goed. Bekaert plaatste gisteren voor 380 miljoen euro nieuwe converteerbare obligaties tegen 0 procent rente. De Bel20’er leent voortaan spotgoedkoop dankzij het gratisgeldbeleid van de ECB. En speelt zo handig in op de enorme vraag naar bedrijfspapier die ontstond nadat Mario Draghi bekend had gemaakt zijn monetaire ‘bazooka’ binnenkort ook te gebruiken om bedrijfsobligaties op te kopen.

2,8%
De voorbije jaren zag Bekaert de gemiddelde rentevoet op zijn schuld met bijna de helft teruglopen naar 2,8 procent.

Bedrijven zouden wel gek zijn om de huidige extreem lage rente niet vast te klikken voor een langere periode. De voorbije jaren heeft Bekaert de gemiddelde rente die het betaalt op zijn schuldenberg van ruim 1,2 miljard euro al gevoelig kunnen terugbrengen tot 2,8 procent van bijna het dubbele. Zo spaart het bedrijf miljoenen uit op zijn jaarlijkse rentelasten.

De opbrengst van de nieuwe schulden gaat eerst en vooral naar de terugkoop van bestaande schulden. Bekaert kocht meteen voor 300 miljoen euro converteerbare obligaties terug die in 2018 afliepen. De conversieprijs van de nieuwe schuld werd vastgeklikt op 51,25 euro, tegenover 37,06 euro voor de ‘oude’ convertibles.

Met de schuldenruil geeft Bekaert aan dat het niet zozeer gaat om een verlaging van de rentelast, dan wel om een gevoelige verlenging van de gemiddelde looptijd van zijn schulden. In 2018 loopt ook een schuld van 100 miljoen euro af met een coupon van 4 procent die niet wordt teruggekocht. De schuld die wel werd teruggekocht heeft een rentevoet van 0,75 procent, niet bepaald een wurgrente.

De rest van het opgehaalde bedrag, dus zo’n 80 miljoen euro, gaat naar ‘interne en externe’ groei, klinkt het in een persbericht.

Het is geen geheim dat Bekaert onder de nieuwe CEO Matthew Taylor opnieuw op overnamepad is. Het bedrijf nam in 2014 de staalkoordactiviteiten over van de Italiaanse bandenmaker Pirelli. Dankzij die deal genoot de Zwevegemse groep afgelopen jaar volop van het herstel van de Europese automarkt en boekte het recordmarges in zijn thuismarkt.

Zitten er meer deals in het verschiet? Onafhankelijk bestuurder Manfred Wennemer, de ex-CEO van Continental, grapte tijdens zijn afscheidsspeech op de algemene vergadering dat Bekaert nu maar de staalkoordactiviteiten van de bandenreus Michelin moet kopen. Wellicht wishful thinking van de Duitser, maar als Bekaert terug de overnametrom roert, heeft het in Mario Draghi een trouwe medestander.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud